Од 15. до 20. аугуста ове године, под тематским насловом “Неw Бегиннингс”, Талентс Сарајево ће окупити перспективне режисере, продуценте, глумце, сценаристе, директоре фотографије, монтажере и филмске критичаре из земаља Југоисточне Европе и Јужног Кавказа: Албаније, Арменије, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Грузије, Хрватске, Кипра, Косова, Мађарске, Малте, Молдавије, Црне Горе, Румуније, Србије, Сјеверне Македоније, Словеније и Турске.

Тренутна криза изазвана пандемијом COVID-19 чини мисију Талентс Сарајево још важнијом, наводе из СФФ-а.

Сматрају како док зараза погађа и филмски сектор на начине без преседана, филмски ствараоци не смију остати без регионалних платформи за нетворкинг и сарадњу. То се посебно односи на припаднике нове генерације, који ће у годинама које долазе играти кључну улогу у обнови регионалне кинематографије након удара пандемије. Из тог разлога ефекти кризе на филмску браншу наћи ће се у фокусу овогодишњег програма Талентс Сарајево, под насловом “Њу Бигинингс”.

Филмски фестивали су мјеста сусретања, увезивања и дружења филмских стваралаца, те се надамо да ће околности дозволити да се изабрани учесници програма Талентс Сарајево и непосредно упознају и сарађују у Сарајеву.

“Ипак, као и Сарајево Филм Фестивал у цјелини, Талентс Сарајево ће своје активности прилагодити околностима изазваним пандемијом вируса, те ће коначну одлуку о начину реализације донијети у наредном периоду”, наводи се у саопћењу.

Рок за пријаве је 17. мај 2020. године.