Министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац затражио је да надлежне институције провјере тачност посљедњих информација које су се појавиле у јавности у вези изградњом одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.

Министар Кошарац синоћ је из медија информисан о томе да је Министарство за заштиту животне средине и енергетике Хрватске дало локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне елекртане ”Кршко”.

Јутрос сам упутио допис Министарству вањских послова БиХ у којем сам затражио да се путем дипломатске мреже захтијева званични став органа Хрватске у вези са овим медијским наводима. Како бих добио додатне информације, за сутра сам заказао састанак са амбасадором Хрватске у БиХ, што ћу тражити и од амбасадора БиХ у Хрватској – рекао је министар Кошарац.

Он је током дана одржао и хитан телефонски разговор са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханном Саттлером, током којег је поновио да је намјера Хрватске да гради одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на граници са БиХ потпуно неприхватљива, што је усаглашен став свих нивоа власти у БиХ.

Ова проблематична одлука угрожава 250.000 људи који живе у општинама у сливу ријеке Уне. Посебно ме забрињава чињеница да поменуте информације долазе у тренутку када смо суочени са епидемијом коронавируса, када се свим снагама боримо да заштитимо здравље сваког човјека и што је могуће више ублажимо негативне ефекте на нашу привреду – нагласио је Кошарац.

Поновио је да је опредијељен за даљњи развој билатералних односа са Хрватском и добросусједске односе.

Сматрам да је сасвим непотребно појачавати негативни набој у односима БиХ и Хрватске и вјерујем да је питање изградње спорног одлагалишта потребно ријешити дипломатским путем – навео је Кошарац.

Он је најавио да ће се, након што добије званичан став надлежних органа Хрватске, обратити и Делегацији ЕУ у БиХ.

Од шефа Делегације ЕУ у БиХ данас сам добио увјерење да ће се активно укључити и помоћи нам у рјешавању овог питања – истакао је Кошарац.

Упоредо с тим, додао је, неопходно је радити на реализацији закључака са заједничког састанка који је иницирао у фебруару са представницима надлежних ентитетских министарстава, парламентарне групе ”Зелени клуб” и Агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ, с фокусом на формирање правно-експертног тима.

Министар Кошарац је закључио да БиХ мора искористити све законске могућности да заштити животну средину и здравље својих становника, који би изградњом спорног одлагалишта били угрожени, саопћено је из Министарства вањске трговине и економских односа БиХ.