Одржана је 8. ванредна сједница Савјета министара БиХ. Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија ће потписати и упутити писмо Директорату за здравље и сигурност хране о намјери БиХ да потпише Заједнички споразум о јавним набавкама, који је иницирала Европска комисија.

Сврха механизма овог заједничког споразума је да се омогући праведнији приступ хитно потребним мјерама медицинске заштите, укључујући балансиране цијене за земље кориснице/учеснице Споразума.

Задужено је Министарство спољних послова да испита могућност провођења посебне процедуре ратификације овог споразума, како би се убрзала његова примјена.

Аеродроми у БиХ затворени до 30.4. до 24:00.

На овај начин забрањује се слијетање на аеродроме и полијетање са аеродрома у Босни и Херцеговини свим ваздухопловима који врше превоз путника у међународном ваздушном саобраћају, ради заштите од уношења и ширења заразних болести на територији Босне и Херцеговине.
Изузетак су, између осталих, хуманитарни летови, хитан медицински превоз, превоз у циљу трагања и спасавања, те превоз поште и робе, као и технички летови без искрцавања путника и принудна слијетања.

Усвојена заједничка листи виталних производа утврђена од стране ЦЕФТА-е

Министарство спољне трговине и економских односа заједничку листу доставиће свим надлежним институцијама у БиХ за ову област.

Ова листа, између осталог, укључујује месо и месне прерађевине, млијеко и млијечне производе, поврће, воће.

Листа основних производа важних за становништво биће третирана кроз тзв. зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима.

Усвојен је приједлог ЦЕФТА-е у циљу олакшавања транспорта и трговине основне робе са западним Балканом.

Циљ овог документаје да се олакша трговина и транспорт робе бавећи се само оним додатним мјерама предострожности које су подузете или се требају подузети како би се спријечило ширење пандемије Ковид-19.

Заједничким мјерама жели се унаприједити комуникација, успоствити „зелени“ приоритетни коридор за западни Балкан, максимално повећати кориштење друмске мреже, те пажња усмјерити на заједничке граничне прелазе.

Одлуку о тражењу међународне помоћи за заштиту и спашавање

Овом одлуком Савјет министара Босна и Херцеговина тражи међународну помоћ за заштиту и спашавање за потребе превенције, заштите, третмана обољелих и сузбијања појаве вируса САРС -KоВ2 те задужило надлежне институције, тијела и органе у Босни и Херцеговини да проведу потребне процедуре за њен прихват.

Расподјелу средстава помоћи, материјалних и финансијских, вршиће Савјет министара Бих на приједлог Координационог тијела за заштиту и спашавање.

Ради се о медицинској опреми, средствима и материјалима за детекцију заражених вирусом САРС-KоВ2, заштитној опреми, средствима за дезинфекцију, привременим објектима, теренским болницама, агрегатима, као и финансијској помоћи.

Ангажовање Оружаних снага БиХ за потребе пружања помоћи цивилним органима у спречавању ширења коронавируса

Закључено је да уступање објеката Оружаних снага у којима су смјештени припадници ОС БиХ ради мјера предострожности и заштите не треба проводити до крајње нужде и без посебне одлуке Предсједништва БиХ.

Министарство одбране ће, у складу са расположивим ресурсима одобравати средства и опрему у координацији са Координационим тијелом Савјета министара БиХ за заштиту и спашавање, а по претходној процјени овог тијела да су исцрпљене могућности и ресурси општинских, кантоналних и ентитетских кризних штабова формираних за сузбијање утицаја и ширење корона вируса.