Сафет Сушић, најуспјешнији селектор фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине, коју је одвео на Свјетско првенство у Бразил 2014. године, те званично најбољих фудбалер БиХ у прошлом вијеку, дане у којима влада пандемија коронавируса проводи у Паризу, гдје живи са породицом скоро 40 година.

Некада прослављени играч ПСГ-а и Сарајева, као и репрезентације бивше СФР Југославије, наглашава да се придржава свих прописаних мјера, ограниченог кретања које је на снази и у Француској, четвртој најпогођенијој земљи у свијету коронавирусом.

”Углавном сам у кући. Живим на периферији Париза, тако да овдје има пуно мање људи него у центру града. Искористим то и мало прошетам, једном или два пута дневно. Ако икога сретнем вани од комшија или познаника, нема традиционалног поздрављања. Са три, четири метра махнемо једни другима, кратко се поздравимо и свако својим путем. Необично, али шта ћемо?! Морамо се придржавати да би се ово што прије завршило, да би сачували здравље”, рекао је у телефонском разговору из француске пријестолнице Сафет Сушић.

Кажњено 400.000 људи

Посљедњих дана, истиче, Французи су много озбиљније почели схватати кризу узроковану коронавирусом, поготово када су видјели колика је смртност, па и млађих особа.

”Французи су егоисти. Прије седам до 10 дана поготово су се мало бахатије понашали млађи. Као, то се њих не тиче. Ипак, када су схватили да свако може бити позитиван и да не умиру само старији, ситуација се промијенила и почели су се више придржавати мјера. И држава је пуно учинила, контролисано је 20 милиона људи, чак 400.000 их је кажњено због непридржавања упута током пандемије”, рекао је Сушић, додавши:

”Посљедњих дана у Паризу се осјети страх, али и мала фобија, паника због коронавируса. То и није лоше како би се људи додатно дисциплиновали. Иако је Француска јака, велика земља, и овдје имају проблема са медицинском опремом. Мало је кревета у болницама, недостају апарати за дисајне органе, маске, те су посљедњих дана све здравствене установе у земљи алармиране и набављају неопходно.”

Бит ће тестирани сви у Француској

Према посљедњим информацијама, каже Сушић, Французи планирају тестирати комплетно становништво када пандемија прође.

”Три њихова велика стручњака у области епидемиологије говорила су како ће бити потребно тестирати комплетно становништво када ово прође. Сматрају да је у Француској данас коронавирусом заражено између милион и два милиона људи, да је на стотине хиљада особа преболовало вирус без икаквих симптома и да су били преносиоци. Занимљива теорија. Очито је корона и данас велика непознаница и медицинским стручњацима”, казао је Шушић, који је истакао да му фали фудбал, али и спорт генерално:

”Богата спортска година. Одгођена су многа велика такмичења. Тек се сада види шта значи спорт, и колико је људима необично, па и досадно без фудбала, кошарке, рукомета, тениса итд… Бит ће времена. Уживат ће људи у цијелом свијету опет у спорту и спортским догађајима.”

Протеклих дана добио је бројне поруке из Босне и Херцеговине гдје му људи углавном пишу ”чувај се”.

”Хвала им свима, што брину за моју породицу и мене. И ја свима у нашој БиХ желим рећи – чувајте се, пазите се и будите дисциплиновани. И ово ће проћи, а до тада, останите код куће”, поручио је Сушић.