Резидентни представник Међународног монетарног фонда (ММФ) у Босни и Херцеговини Ендрју Џуел изјавио је да ММФ жели да у овим тешким временима изрази своју солидарност са народом Босне и Херцеговине.

“Ми радимо онолико брзо колико је то могуће да пружимо помоћ у оквиру Инструмента за брзо финансирање (РФИ). Тренутно, очекујемо да ћемо у другој половини априла дозначити око 165 милиона евра како би помогли властима да повећају потрошњу за здравство и финансирају мјере за стабилизацију економије”, рекао је Џуел.

Како је рекао, постоји и могућност да коначна дознака буде већа од 165 милиона евра уколико Извршни одбор ММФ-а одлучи да повећа лимит за позајмљивање у оквиру РФИ.

Нагласио је да у овом времену неизвјесности, валутни одбор ЦББХ представља стуб стабилности. Џуел је додао да је валутни одбор добро служио Босни и Херцеговини више од двије деценије, доприносећи ниској стопи инфлације, финансијској стабилности и повјерењу у валуту.

“Сваки покушај да се девизне резерве Централне банке користе у фискалне сврхе би нарушио валутни одбор, представљао би пријетњу по финансијску стабилност и ризик за настанак значајних инфлаторних кретања. Другим ријечима то значи да би, поред економске и хуманитарне кризе са којима се БиХ сада суочава, имали и финанијску кризу и кризу валуте. Из тог разлога, уколико се компромитује аранжман валутног одбора, ММФ неће пружити финансијску помоћ Босни и Херцеговину у оквиру Инструмента за брзо финансирање”, истакао је Џуел.