Предсједница Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево (КС), проф. др. Аида Пилав рекла је како је досад у КС лабораторијски потврђено 28 случајева на корона вирус.

”Јучер је тестирано 49 наших суграђана и нова су четири позитивна суграђана, што укупно чини 28. Број суграђана који су у самоизолацији, као изреченој мјери од стране инспекције је 1.918, из самоизолације је изашло 1.350 суграђана, то се веже за онај период кад је број самоизолације био већи и када је била већа мобилност наших суграђана који су долазили из угрожених земаља”, рекла је Пилав.

Додала је како је укупан број досадашњих тестирања у КС 321, те да 17 мобилних тимова Дома здравља континуирано ради на тестирањима која су утврђена по медицинским и епидемиолошким индикацијама.

Пилав је казала и како се у посљедње вријеме дешава да особа која је била наручена за тестирање, није налазила на адреси, због чега је позвала суграђане да се понашају одговорно.

”Хоспитализираних на Кличничком центру Универзитета Сарајево има пет, ради се о средње тешкој слици и нико није прикључен на респиратор”, рекла је Пилав.

Поред тога, Пилав је рекла како у КС и ФБиХ има довољно лабораторијских тестова, а у суботу је стигао један контигент опреме те да нема мјеста забринутости.

Пилав је појаснила како ношење маске спречава контакт руку с лицем. Указала је и на значај одржавања хигијене те одржава социјалне дистанце.

”Тачно је да се здравствене установе у КС ставиле на тај ниво пружања здравствене заштите који није тако промптан, фреквентан као што је био у периоду прије пандемије. Ускоро ми идемо и с проглашењем епидемије у Федерацији БиХ што значи да је ограничен број долазака унутар здравстених установа“, рекла је Пилав.

Одговорила је на питање о томе да ли је повећени број новозаражених корона вирусом у КС забрињавајући.

”Број новозаражних корона вирусом тренутно у КС, тренутно није забрињавајући. Ми говоримо о 321 тестирању и позитивних 28, значи мање од 10 посто, што говори у прилог једне доста добро одржаване ситуације“, рекла је Пилав.

Додала је како ће наредне двије од кључног значаја јер ће се знати да ли ће доћи до експоненцијалног раста.

Пилав је позвала на поштивање изречених мјера, нарочито оне који се налазе у самоизолацији.

“То је мјера која је јако значајна, то је оно што нас може задржати циркулацију вируса, односно трансмисију вируса у локалној заједници”, рекла је Пилав.