Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, у одговору на пандемију коронавирус и ситуацију која је проузрокована у БиХ, обезбиједило је донације од Турске у износу од 52.000 еура, од Међународног комитета Црвеног крста 60.000 франака, те од Швицарског Црвеног крижа, такођер, 60.000 франака – рекао је данас генерални секретар Друштва Рајко Лазић, у разговору с министром сигурности БиХ Фахрудином Радончићем.

Такођер, Друштво Црвеног крста/крижа БиХ подијелило је, за потребе Црвеног крста РС и Црвеног крста ФБиХ, око 500.000 КМ. Помоћ је подијељена опћинским организацијама Црвеног крста, те стављена на распологање кризним штабовима ентитета и Брчко Дистрикту – саопћено је из Министарства сигурности БиХ.

Успостављене су и двије платформе, једна за праћење ситуације с коронавирусом, а друга је за мигрантску ситуацију.

Црвени крст кроз своју структуру ради информирање становништва дијељењем летака и промо материјала у циљу подизања свијести од опасности, али и система заштите од вируса ЦОВИД-19. Црвени крст врши и подјелу основних потрепштина за старије и оне који су изолацији.

Такођер, Друштво ради дезинфекцију терена у Брчком, као и амбулантни превоз. Успостављене су и СОС телефонске линије за пружање психо-социјалне подршке становништву.

Радончић је у потпуности подржао рад те организације и истакнуо изнимну важност њене досадашње помоћи, али је потенцирао и важност међународних конекција и транспарентности у раду свих који се баве хуманитарном активношћу – наводи се у саопћењу из Министарства сигурности БиХ.