Наставни завод за јавно здравство (НЗЈЗ) „Др. Андрија Штампар” представио је нови „драјв ин” систем узорковања за тест грађана на коронавирус. Систем је у Загребу уведен од јучер, а обавља се на грађанима док сједе у својим аутима.

Ријеч је о тесту који је поуздан и од узимања бриса до лабораторијске дијагностике готов за свега три и пол сата.

U Zagrebu predstavljeno „drive in” testiranje na koronavirus: Brz i pouzdan test

Водитељица Службе за клиничку микробиологију Јасмина Вранеш изјавила је како је овај тест најбољи и поуздан те како само тестирање, од узимања бриса до лабораторијских резултата, траје око три и пол сата, а од класичног теста разликује се само по брзом систему узорковања.

Сви пацијенти који долазе на ово тестирање имају упутницу од обитељског лијечника или епидемиолога, јер је ријеч о особама које имају симптоме или околности због којих се може сумњати на заразу коронавирусом.

„Ово мобилно узорковање смо назвали ‘драјв ин’ мислећи да ће сви грађани разумјети и да ће доћи аутом, да ће се узорак узети врло брзо, а ауто наставити даље”, казала је Вранеш те додала како, унаточ томе, дио грађана, иако посједује аутомобил, долази на тестирање пјешице.

Вранеш је детаљно појаснила начин узимања узорака које ће се радити испред НЗЈЗ-а “Др. Андрија Штампар”. Истакнула је како је добро да возач који долази на узорковање има маску коју је приликом узимања бриса, односно узорка, потребно мало спустити како би се ослободио нос из којега се за свега пар секунди посебним штапићем изузме узорак слине и станица. Слична правила вриједе и за особу коју је нетко други довезао на узорковање, препоруча се да сједи на сједишту смјештеном дијагонално у аутомобилу у односу на возача.

„На знак нашег дјелатника, спушта се стакло, спушта се потом мало маска с носа и обрисак је за пар секунди изузет. Не желимо задржавање него што већу проточност. Тест није брзи, он је најбољи могући, само је ријеч о брзом узорковању”, појаснила је Вранеш.

Узорак се узима помоћу посебног упијајућег штапића који апсорбира већи број станица из назалне шупљине пацијента.

Ради се о РТ-ПЦР тесту на три гена, казала је Вранеш, те додала како се ускоро очекује велик број аутомобила, за чију је проточност потребно придржавати се прописаних правила о кретању на доласку до Завода и на одласку након обављеног узроковања. Најавила је како очекује да ће ускоро по један узорак бити могуће узимати сваке минуте.

Нагласила је како се особама које долазе пјешице, без аута, узорак узима на столици смјештеној са стране, која се након сваког пацијента дезинфицира.

„Тест се дојављује након три и пол сата, након што буде готов у лабораторију. Лијечник који је упутио пацијента одмах алармира и епидемиолога, ако је тест позитиван, како би се подузеле све потребне мјере”, рекла је Вранеш.

Налазе да су негативни такођер ће добити сви лијечници опће, обитељске медицине те пацијенти.

Јучер је од 7 ујутро до 19 сати на Заводу путем овог теста тестирано око 150 особа.