У Републици Српској (РС) сутра ступа на снагу Уредба о прописивању мјере непосредне контроле цијена, коју је ентитетска влада донијела као привремену мјеру ради спречавања поремећаја на тржишту у вези са снабдијевањем робом, насталих усљед ширења вируса корона.

Уредбом је прописано ограничавање маржи свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима тако да не прелазе ниво маржи које су евидентиране на дан 5. марта ове године.

“Разлог је превенција и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца, с циљем заштите економских интереса грађана и омогућавања уредне снабдијевености тржишта”, саопћено је из ентитетског Министарства трговине и туризма, које је прецизирало на коју се робу односи ограничење маржи.

Новчане казне за прекршиоце Уредбе, у зависности од тога да ли је ријеч о предузетнику, привредном друштву или одговорној особи у привредном субјекту, крећу се у распону од 5.000 КМ до 10.000 КМ.

Инспекцијски надзор над примјеном Уредбе обављат ће Управа за инспекцијске послове.

Ступањем на снагу ове престат ће да важи ранија уредба о враћању цијена на претходни ниво, која је била у примјени од 18. марта ове године, а која је усвојена као привремена мјера непосредне контроле цијена с циљем заштите животног стандарда становништва због ситуације настале појавом вируса корона у РС, напомињу из Министарства трговине и туризма РС.