Фискално вијеће Босне и Херцеговине данас је усвојило Писмо намјере с Међународним монетарним фондом (ММФ), којим БиХ тражи финансијску подршку у оквиру инструмента за брзо финансирање, у склопу напора на сузбијању ширења вируса корона.

На сједници, коју је сазвао предсједавајући Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија, констатирано је да је фискална позиција БиХ значајно поправљена у току трајања претходног аранжмана с ММФ-ом, што је омогућило одређени фискални простор да се покрије досадашња економска цијена пандемије вирусом корона, те да је суфицит у посљедње двије године у просјеку био близу два посто бруто домаћег производа.

Очекивање је да ће фискална позиција ове године бити дефицит, због значајног смањења прихода у буџетима, много веће потрошње на здравство, те додатне социјалне и економске подршке из буџета усљед посљедица изазаваних пандемијом вируса корона.

Средства ММФ-а ће бити искориштена за повећање потреба у здравству и за финансирање мјера економске стабилизације, а очекује се да ће инструмент за брзо финансирање дјеловати и као катализатор за подршку других међународних финансијских институција.

Поред Писма намјере, Фискално вијеће БиХ је усвојило и Извјештај о извршењу буџета тог вијећа за 2019. годину, те Приједлог буџета Фискалног вијећа БиХ за 2020. годину.