Члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Милорад Додик, истакао је да је привредни и економски раст у БиХ заустављен, али није уништен као што је било током поплава, те да се треба спремити за сценарио који говори да ће привреда пасти за неких 10 одсто.

“На нивоу БиХ имамо мјере у вези са Централном банком БиХ која је инертна и не користи ни грађанима нити БиХ. Није била у функцији ове кризе и значајно је смањила наше могућности управљања кризом”, констатовао је Додик.

Говорећи о усвајању буџета на нивоу БиХ, Додик је за Н1 рекао да се не може очекивати усвајање тренутног буџета.

“Неће се усвајати буџет јер намамо могућност процјене о фискалним приходима. Мислим да би то било на штету БиХ, треба видјети кретања фискалног система и вјероватно ће морати бити нижи за 30 одсто. О буџету који је сада пројектован не можемо разговарати и он неће бити донесен”, поручио је Додик.

Он је рекао да ће се о буџету у БиХ разговарати када прође криза и тражити мораторијум на кредите на око четири милијарде у наредном периоду.

“Економске посљедице биће веће него што би биле да се задужимо. Ако не почнемо како треба након ове кризе, никад по добру нећемо почети”, оцијенио је Додик.

Он је нагласио да је кључно питање власти да се обезбиједи снабдјевеност тржишта свим намирницама.

“Ми смо обезбиједили за произвођаче уља и шећера репро материјале и изузели Бимал Брчко од увоза из Србије. Има довољно залиха за цијелу БиХ и то нико не треба да брине”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да основни проблем јесте брашно и друге намирнице без којих се не може.

“У разговору са предсједником Србије Александром Вучићем успио сам да се ослободи одређена количина брашна, да Република Српска и Федерација БиХ купе по 15 тона пшенице. До краја године смо обезбиједили тржиште основним намирницама”, истакао је Додик и указао на важност помоћи која је стигла из Србије, те похвалио рад предсједника Србије Александра Вучића.

Он је поручима грађанима БиХ да се чувају, да је епидемија коронавируса озбиљна ситуација и није уопште наивно.

“Немојте да жалите за драгим људима за два мјесеца. Ми ћемо чувати животни стандард, вјерујем да ће то урадити и Федерација БиХ. Свака одговорна власт мора водити рачуна о три ствари животни стандард, привредни капацитет и запослености грађана. Онај ко отпусти раднике неће моћи рачунати на државне субвенције, вјерујем и да је то могуће у ФБиХ”, поручио је Додик.