Њемачка до краја ускрсних празника, односно до 19. травња, продуљује мјере ограниченог кретања у сврху спрјечавања ширења коронавируса, приопћено је у сриједу након видеоконференције канцеларке Ангеле Меркел с премијерима савезних покрајина.

„Од грађана се и даље тражи да и тијеком ускрсних празника на апсолутни минимум смање контакте с особама које не припадају ужем обитељском кругу или властитом кућанству“, стоји у документу који је достављан Њемачкој новинској агенцији (дпа) након видеоконференције њемачке канцеларке Ангеле Меркел с премијерима савезних покрајина.

Грађанима је упућено упозорење да се суздрже од путовања по Њемачкој и у иноземство. То укључује и посјете родбини.

Напуштање властитог дома је у начелу и даље забрањено, али постоје многе изнимке, попут одласка у набавку, лијечнику или у љекарну. Напуштање дома је допуштено и за одлазак на посао или важан пословни термин.

Изнимке се такођер односе и на излазак из куће у сврху рекреације. Контакт на отвореном је допуштен само с једном особом одједном. Према осталим особама је потребно држати размак од најмање 1,5 метара.

На данашњем састанку је исто тако, како јавља дпа, закључено како се неће уводити обвеза ношења заштитних маски те је јасно стављено на знање да ношење маски не ослобађа осталих обвеза које се односе на смањење социјалних контаката.

О даљњим мјерама, односно о продуљењу постојећих, расправљат ће се 14. травња, а прије тога неће бити доношена нова правила.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је најавила да ће се тијеком дана обратити јавности с новим појединостима.