Еуропска ногометна федерација (УЕФА) суспендирала је све утакмице Лиге првака и Еуропске лиге до српња због пандемије коронавируса, приопћила је кровна ногометна организација “Старог континента” након данашње видео конференције са својим чланицама.

УЕФА је до сада већ три пута одгодила наставак сезоне због свјетске кризе изазване пандемијом коронавируса, а након договора с представницима 55 националних савеза одлучила је завршницу еуропских купова пребацити за српањ и коловоз. То би требало омогућити домаћим првенствима да заврше до краја липња ако је могуће.

Одгођене су и све утакмице репрезентација предвиђене за липањ, укључујући и огледе плej-офа за пласман на Еуропско првенство које је још раније пребачено за идућу годину. То укључује и квалификацијске утакмице за Еуропско првенство жена 2021.

Првотни термини плej-оф сусрета били су у ожујку, али су због пандемије коронавируса пребачени за липањ, а нови је термин у другој половини године.

УЕФА је такођер, одлучила отказати посљедњу фазу Еуропског првенства млађих од 17 година, заказано за свибањ, као и оно за женско првенство Еуро 19, заказано за српањ.

Еуропско У-17 првенство за дјевојке, заказано за свибањ 2020. године, одгађа се до даљњега зато што је излучно натјецање за ФИФА У-17 Свјетско првенство, баш као и Еуропско У-19 првенство, заказано за српањ 2020. године, које је излучно натјецање за ФИФА У-19 Свјетско првенство.

Завршница УЕФА футсалске Лиге првака, заказана за травањ 2020., одгађа се до даљњега.

Извршни одбор поновно је нагласио своју потпуну приврженост лиценцирању клубова и финанцијском фeр-плej те је закључено како је због тренутне изванредне ситуације потребно направити одређене интервенције како би се олакшао рад савезима и клубовима, преноси Хина.

ИО је подржао приједлог да се националним савезима омогући више времена за окончање поступка лиценцирања, док се поступак приступа клубова у Уефина натјецања поновно не дефинира.

Као резултат неизвјесности коју ствара актуална ситуација, Извршни одбор је одлучио суспендирати одредбе критерија за лиценцирање клубова који се односе на припрему и процјену будућих финанцијских података клубова (прорачуна). Ова одлука искључиво се односи на судјеловање у Уефиним натјецањима у натјецатељској години 2020./21.