Вршилац дужности премијера Косова Аљбин Курти предложио је данас предсједнику Косова Хашиму Тачију да буду одржани нови парламентарни избори.

Курти је рекао новинарима да је састанак са Тачијем започео разговором о мјерама које је техничка влада предузела у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19.

“На покушаје предсједника да разговара о новој влади и новој кандидатури, одговорили смо ставом да не можемо ићи даље непоштовањем и негирањем Устава који каже да након изгласавања неповјерења влади, остаје да се иде на нове изборе”, рекао је Курти, додајући да се Тачи заложио за поштовање Устава, закона и праксе.

Курти је навео да је Тачија упозорио да не треба да се бави именима људи и странкама у вези са формирањем нове владе већ датумом нових избора током ове године.

“Знам да смо у жестокој борби против вируса и то може одгодити датум избора, али косовски устав не нуди друге алтернативе”, рекао је Курти.

Предсједник Демократске партије Косова Кадри Весељи рекао је послије састанка са Тачијем да је лицемјерно у вријеме борбе са вирусом корона залагати се за ванредне изборе. Крајем прошле седмице Тачи је најавио да ће обавити консултације са свим парламентарним политичким партијама, укључујући и Српску листу у вези са формирањем нове привремене владе Косова.