Федерални штаб цивилне заштите (ФШЦЗ), на хитној ванредној електронској сједници, на основу закључка с ванредне сједнице Штаба, донио је 17 нових наредби.

Нове наредбе се односе на набавке неопходне заштитне опреме и средстава (рукавице, маске, дезинфекциона средства, заштитне наочале) и кревета са мадрацима за Клинички центар Универзитета у Сарајеву и још 16 владиних организација, управа, институција, завода и других правних лица која су од изузетне важности за функцонирање система заштите и спашавања људи и материјалних добара у заустављању ширења пандемије узроковане појавом корона вируса (Цовид-19) на подручју Федерације БиХ.

У складу с Одлуком Владе ФБиХ о проглашењу несреће узроковане појавом коронавируса (Цовид – 19) на подручју ФБиХ и потребе за издвајањем додатних средстава за набавку материјала и опреме, ФШЦЗ је на сједници донио нову Одлуку за набавку материјала и опреме из средстава посебне накнаде за заштиту од природних и других несрећа у 2020. години у укупном износу од 7.000.000 КМ која је упућена на давање сагласности Влади ФБиХ.

Разматрана је и потреба привремене измјене наредбе о забрани кретања особама млађим од 18 и старијим од 65 година у дијелу у коме би се о особама старијим од 65 година, настањеним на подручју ФБиХ, омогућило подизање пензија у банкама и потребна куповина, уз поштивање свих хигијенско-епидемиолошких мјера и прописане социјалне дистанце, због чега је затражено мишљење Министарства здравства ФБиХ.

Смјештај за принудну изолацију за 1.743 особе

С циљем спречавања ширења заразе коронавируса на подручју Федерације БиХ у Сарајеву је одржана и 1. ванредна сједница Штаба, којим је предсједавала заповједница Јелка Милићевић.

Једногласно је прихваћена Информација о подузетим активностима кантоналних, опћинских и градских штабова цивилне заштите на изналажењу адекватног простора за смјештај и изолацију особа за које се утврди да не поступају у складу с мјерама изолације изреченим од надлежних органа које је ФШЦЗ тражио од њих у складу са Препоруком од 24. марта.

Просторе за смјештај и изолацију особа за које се утврди да не поступају у складу са мјерама изолације изреченим од надлежних органа одредило је 45 опћина/градова на подручју Федерације БиХ. У тим просторима може се осигурати смјештај за око 1.743 особе.

ФШЦЗ примио је к знању информацију о броју особа које су кршиле мјере о принудној изолацији, из које се може закључити да је наредба по којој се особе за које се утврди да не поступају у складу с мјерама изолације изреченим од надлежних органа смјештају у изолацију у за то намијењене објекте већ уродила плодом, јер је број особа које крше изолацију знатно смањен, саопћено је из Федералне управе цивилне заштите.