У Кантону Сарајево до сада је укупно тестирана 391 особа на нови коронавирус Ковид-19, а у задњих 24 сата тестирано је 70 особа, од чега је пет новозаражених те је у том кантону укупно 33 позитивних на вирус.

Потврдио је то данас на пресс конференцији Кризног штаба Кантона Сарајево премијер КС Марио Ненадић који је додао да је тренутно шест хоспитализираних, док се 1.780 особа налази у самоизолацији, а 1.745 особа изашло је из изолације те је најавио да ће се почети с привођењем особа које крше те мјере.

Те мјере, каже, прекршило је 939 особа, а током посљедња 24 сата 53 особе, док је 21 особа прекршила забрану кретања у времену полицијског сата од 20 до пет сати ујутро.

Влада КС разматрала је данас здравствено стање у Кантону у вези с набавком заштитне и медицинске опреме те је потврдио да ће један контингент опреме бити допремљен у наредних седам дана.

“Набављат ћемо опрему колико год је то могуће путем УНДП-а што нам омогућава бржи и ефикаснији рад и транспарентност”, казао је Ненадић и позвао домаће произвођаче заштитне опреме да се јаве УНДП-у како би се замијенио увоз домаћом производњом гдје је то могуће.

Ненадић каже и да ће у наредних 14 дана бити допремљени и респиратори и то по споразуму УНДП-а и Владе КС.

Влада Кантона Сарајево разматра и усваја одлуке које су краткорочне, средњорочне и дугорочне у смислу санирања посљедица по привредну дјелатност у кантону, а које ће бити имплементиране с надлежним институцијама.

Кантонални премијер најавио је да ће привредним субјектима којима је забрањен рад осигурати средства за исплату минималне плате до 406 КМ за март, али Ненадић сматра да ће та мјера требати бити примијењена и за април и све то с циљем заустављања отказа у привреди.