Пандемија коронавируса довела је до пораста лажних вијести које могу изазвати озбиљне посљедице по грађане и друштво у цјелини, саопћено је из Вијећа за штампу и онлајн медије у Босни и Херцеговини.

Вијеће за штампу у БиХ, уз пуно уважавање свих тешкоћа са којима се медији и новинари сусрећу, подсјећа на важност поштивања Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ те на одговорно, прецизно и благовремено извјештавање о коронавирусу, чиме ће медији показати своју одговорност и професионалност.

Као саморегулацијско тијело за штампане и онлајн медије, Вијеће за штампу, такођер, подсјећа грађане на њихово право на улагање приговора на непрофесионалне или непотпуно објављене садржаје у медијима, као и на неправилности и непоштивање Кодекса за штампу и онлајн медије у БиХ.

”На овај начин, грађани, заједно са новинарима, учествују у борби за истиниту и правовремену информацију, штитећи слободу медија и информирања, слободу говора и своје право на истину. Драги грађани, на e-mail info@vzs.ba пошаљите приговор на садржај за који сматрате да није у складу с Кодексом за штампу и онлајн медије БиХ, уз објашњење и прецизне назнаке гдје и када је објављен текст на чији се садржај жалите”, каже се у саопћењу Вијећа.

Вијеће за штампу подсјећа све новинаре и уреднике, без обзира на то да ли су чланови Вијећа или не, да могу увијек рачунати на помоћ овог тијела, уколико имају дилеме око извјештавања или проблеме било које врсте.

У оквиру мисије Вијећа је и заштита слободе медија и професионалног новинског извјештавања од политичких, економских и свих других притисака који угрожавају слободу информирања, наводи се у саопћењу.