Институт за здравље и сигурност хране Зеница позива све наше суграђане, пензионере, који ће почетком наредне седмице на својим вратима очекивати поштаре са пензијама, али и оне који евентуално буду у прилици да своју пензију преузму у банкама, да се адекватно припреме и осигурају и брину за своје, али и здравље других.

Неопходно је да на вријеме себи осигурате, припремите и уз себе имате маску, те обавезно и своју хемијску оловку, да би сте избјегли контакт и сваки могући канал за евентуално преношење вируса.

Прије контакта са поштаром, обавезно оперите руке, али их обавезно оперите и након контакта са поштаром.

Још једном наглашавамо да је управо популација и доб особа које примају пензију најризичнија, уз хроничне болеснике, да зараза вирусом за који још увијек не постоји вакцина и лијек, донесе тешке, неријетко и фатална посљедице.

Уколико будете у прилици да сами идете по пензију у банке или поште, неопходно је да држите физичку удаљеност између вас и других особа, како у насељеном мјесту, тако и испред и у банци, пошти или другом сервису, те се такођер придржавате упута о властитој оловци, те након повратка кући, обавезно оперете руке.

За кориснике пензија ФБиХ и услуга БХ Поште и Хрватске поште Мостар

ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЈЕ

Надлежни из поштанских сервиса већ су обавјештени о мјерама које су они дужни примјенити, али додатни опрез је препоручљив из разумљивих разлога. И поред тога, најбоље је да након контакта и примања новца, извршите прање руку, а коверту баците.

Наиме, битно је да знате да ваш поштар у овим данима долази у контакт не само са вама и вашим сусједима, него и са значајним бројем од неколико хиљада особа које су у изолацији или самоизолацији због боравка у ризичним подручјима, иностранству или жариштима вируса.

За кориснике пензија у РС

ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЈЕ

Колико год се придржавали мјера заштите и самозаштите, постоји могућност да дођу у контакт с вирусом, преносе га даље, па је зато неопходно и пожељно да и свако од вас примјени максималне мјере заштите.