У јеку приче о обољелим од коронавируса, знатно мала пажња усмјерена је на излијечене случајеве. Веома је значајна бројка да се од почетка пандемије коронавируса у свијету опоравило око 240 хиљада људи. Лијечење траје дуго, и за оне који имају најлакше симптоме, од 7 до 14 дана. Уз тестирања на почетку и крају заразе, досеже и до 8 седмица. У нашој земљи опорављених је 28.

Неки од њих су јавно говорили о својој борби са заразом, о страховима и начинима лијечења. Ријеч је о особама зараженим у кластерима Коњиц и Бањалука. Њихова порука грађанима је да буду одговорни, да не паниче и да се придржавају мјера и упута надлежних установа.

Милан Бужанин из Коњица један је од првих заражених коронавирусом у Босни и Херцеговини. Био је у самоизолацији у породичној кући и након двије седмице благих симптома изборио се са заразом.

“Ја сам слушао савјете доктора, да узимам витамине, да пијем текућину…имао сам само једном малу температуру тако да нисам парацетамол ни узимао… и након 15 дана поново су послали екипу да нас тестира и није било короне”, истиче Бужанин.

Интерес јавности изазвао је и случај пјевача Берина Бутуровића, који је такођер заражен у Коњицу, највећем кластеру у Федерацији. И Берин се опоравио, што је јавно објавио на друштвеним мрежама.

“Симптоми које сам имао били су најсличнији грипи. Срећом, болест није оставила значајне посљедице, али сам се увјерио да се особе које су у ризичној групи, пуно теже боре са симптомима”, поручио је Бутуровић.

Један од првих случајева заразе ЦОВИДОМ-19 у Републици Српској, такођер се опоравио. Ријеч је оцу и његовој кћерки из Челинца међу првозараженим у бањалукчком кластеру који је, како каже, осјетио велико олакшање када је нулти кластер угашен. 10 дана провео је у болници, а затим још двије седмице у кућној изолацији.

Стручњаци напомињу да лијека за Цовид-19 нема, али постоје мјере којима се пацијентима, по потреби, ублажавају симптоми.

“Лијечења нема. Ми лијечимо симптоме, исто како раде и у свијету, дакле лијекови, антималарици, антибиотици…”, каже Јурица Араповић, специјалиста инфектологије.

И у свијету се прибјегава сличним мјерама. Пацијенти се дијеле на лакше, средње тешке и тешке случајеве. Лакши се самоизолирају у својим домовима, а у случају тежих симптома смјештају се у болнице.

“Првих неколико дана сам тешко дисала и имала бол у плућима. Сада се осјећам боље. Доктори су ми давали одређене терапије зависно од мог стања и симптома. У добрим сам рукама, породица ме обилази, доносе храну, наравно заштићени и на дистанци. Драго ми је што ћу, када оздравим и ја моћи некоме бити од помоћи”, истиче Каролине Преислер, пацијентица у Њемачкој.

Важно је напоменути да за коронавирус не постоји лијек ни терапија. Пацијенти који су до сада излијечени, излијечени су захваљујући имуном систему. С тога је важно јачати имуни систем, али прије свега придржавати се мјера изолације и свести могућност заразе на најмању могућу мјеру.