ММФ стоји раме уз раме са народом Босне и Херцеговине у овим тешким данима и радимо све како бисмо обезбиједили хитну помоћ за БиХ, казао је за БХРТ Андру Џевел, резидентни представник Међународног монетарног фонда (ММФ) у Босни и Херцеговини.

“Оно што желим истаћи је да криза са пандемијом COVID-19 није типична економска криза, већ је сличнија природној катастрофи. Приоритет је да се пружи помоћ људима и да остану безбједни и здрави. Потребно је повећати потрошњу у области здравства како би се осигурала заштитна опрема, болнички кревети и опрема за тестирање”, наглашава Џевел.

Говорећи о томе од чега зависи која ће од двије могуће опције новчане помоћи ММФ-а Босни и Херцеговини бити одобрена, 165 или 330 милиона еура, Џевел појашњава:

“Тренутно, у складу са правилима, свака држава путем ове помоћи може добити износ који одговара 50 посто њене квоте, односно њеног уђела у ММФ-у. Извршни одбор ММФ-а ће наредне седмице расправљати може ли се тај удио повећати како би се могла исплатити помоћ у износу од 100 посто квоте, умјесто 50. У том случају би и Босна и Херцеговина остварила увјете да јој буде одобрена помоћ у износу до 330 милиона еура”, рекао је, између осталог, Џевел у разговору за БХРТ.