Јучерашња одлука Владе Федерације о расподјели 21 милиона марака нижим нивоима власти за које су постојали јасни утврђени критеријуми, данас је и поништена. Услиједило је то након бројних осуђујућих реакција представника локалних заједница и званичника, а и Међународног монетарнг фонда дати новци нису били распоређени према стварним потребама на терену, већ према добро устаљеној пракси у БиХ – према политичком и националном кључу. И ова друга одлука, која је данас донесена да се средства преусмјеравају на куповину медицинске опреме, сагласни су са нижих нивоа, такође је политичка.

Четири су критерија по којима су требале бити распоређене паре нижим нивоима власти – број становника, површина, број ученика у основним и у средњим школама. И нити један од ових критерија није узет у обзир. Већ по добро старом обичају све у нашој земљи почиње и завршава политичким интересима и договорима. Но, након притиска јавности, Влада се предомислила, те је одлуку поништила. И министар унутрашњих полосва Федерације признаје грешка је направљена, а критике оправдане. Али исто тако поручује и да је затражио да се из тих средстава издвоје паре за два посебно, како је казао, угрожена кантона. Али како приједлог није усвојен тако је и Чампара током гласања био суздржан.

И док се донекле могу схватити износи које су били планирани за борбу против коронавируса за опћине Коњиц и Читлук од по 300 хиљада марака, тешко је смислено образложити одлуку да се напримјер Купресу од 5 хиљада становника осигурају средства од 700 хиљада марака док за Тузлу и Зеницу није било планирано ни марке.

“Ово су биле чисто политичке одлуке – они градови и општине у којима нису градоначелници и начелници општина из СДА су прошли с нулом, то је било у 90 посто случајева – Градачац није СДА нула, Сребреник нула, Калесија, нула, Лукавац није сда нула, Тузла није сда нула”, рекао је градоначелник Тузле Јасмин Имамовић.

Градоначелник Зенице Фуад Касумовић је истакао како сматра да би премијер ФБиХ Фадил Новалић требало да поднесе оставку.

“Ја сматрам да господин Фадил Новалић који је у посљедње вријеме направи десетак озбиљних гафова мора дати оставку ако је имало демократа јер у кризним временима требају одлучни и поштени људи а не овако да СДА и ХДЗ дјеле без икаквог резона паре јер то нису њихове паре то су паре свих грађана”, рекао је Касумовић.

И ова нова одлука, којом ће тај 21 милион марака бити преусмјерен за куповину медицинске опреме, такођер је политичка и поново је отишла у погрешном правцу, истичу из локалних заједница

“Сад се одлучују купити медицинску опрему како ће је купити како ће дијелити, видите шта се догоди када се изгуби повјерење-сад нас то јако занима, мора то јако бити транспарентно”, нагласио је Имамовић.

Начелница Високог Амра Бабић истакла је да немају времена да чекају.

“Живот тече, ми се морамо опремати сами и та средства које је Влада опредијелила ако не буду оперативно додјељена опћинама, нема ништа од њих”, рекла је Бабић.

Сви из Владе Федерације позвани су на одговорност и упућена им је јасна порука представника нижих нивоа власти – Престаните дијелити по националном кључу јер животи свих људи вриједе исто.