Закључак Владе Републике Српске да се запослени у јавном сектору, изузев здравственог сектора, на бази добровољности одрекну дијела личног примања у корист Фонда солидарности и да руководиоци институција анкетирају запослене колики проценат желе да издвоје, изазвао је опречне реакције у јавности. У “Транспаренси Интернешнелу” и Синдикату управе сматрају да ће спискови бити средство притисака и дискриминације према оним који не пристану да издвајају у Фонд, док у Влади одбацују ту могућност.

Препорука је да се радници у јавном сектору са нето платом до 1.000 марака одрекну пет одсто, а они са примањима већим од 1.000 марака 10 одсто у корист Фонда солидарности. Премијер Републике Српске Радован Вишковић тврди да ће прикупљена средства бити употребљена за помоћ радницима у реалном сектору.

“Сви запослени мораће да потпишу изјаву да су сагласни да желе и хоће да издвајају у Фонд солидарности, да то буде ствар њиховог личног избора”, истакао је Вишковић.

Оштра осуда из “Транспаренси Интернешнела” који је поднио пријаву Агенцији за заштиту личних података БиХ против Министарства просвјете и културе Републике Српске, јер је упутило допис свим школама да сачине спискове запослених који су добровољно пристали на умањење плате.

Из републичког Министарства просвјете демантиј да се крши принцип добровољности и да су у допису упућеном образовним установама појаснили детаље процедуре уплате у Фонд, не кршећи ни на који начин Закон о заштити личних података.

“Сви они који из одређених разлога немају могућност или не желе да се одрекну дијела личног прихода у циљу добровољног давања у Фонд солидарности имају на то потпуно право”, рекла је министарка просвјете РС Наталија Тривић.

Синдикалци сматрају да је захтјев за списковима такође притисак, и питају чему он, ако је на бази добровољности.

“Неки руководиоци су то прихватили као да су радници под морањем да то потпишу и што је нижи ниво управљања руководиоци су све бахатији и врше притисак, јер сматрају да што више људи буду имали на списку да ће се некоме доказати”, нагласио је предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић истакао је да је упутио допис свим члановима и синдикалним организацијама да се, ако трпе било какав притисак, јаве свом предсједнику синдикалне организације, те додао да ниједну такву пријаву нису имали.

“Не смије нико никаквих притисака имати, ни ‘За’, ни ‘Против'”, поручио је Гњатић.

Споран је и формулар изјава запослених у Електропреносу БиХ у којим је наведено да ли желе да издвоје новац у Фонд солидарности Републике Српске или други рачун по жељи даваоца нпр. хуманитарни фонд, болнице и слично. Зашто нигдје није наведена Федерација БиХ и дистрикт Брчко, јер је ријеч о јединој државној компанији у нашој земљи, нисмо сазнали у пресс служби Електропреноса, зато што нам се нису јављали на телефон.