Сарајевска филхармонија од данас на друштвеним мрежама почиње својеврстан програм којим ће олакшати тешко бреме времена кроз које пролазе грађани усљед пандемије коронавируса, а бит ће реализован под називом “Класика у доба короне”.

Директор Сарајевске филхармоније Самир Локванчић наводи да није случајно за почетак тог пројекта изабран 6. април, јер се на тај начин жели још једном показати да филхармонија чини неодвојив дио сарајевског бића. Програм је осмишљен за све генерације, за оне који су љубитељи класичне музике, као и оне који ће тек крочити у тај свијет.

“Околности су такве да као оркестар не можемо радити заједно, али већ смо отпочели активности које ће нам помоћи да се у што краћем периоду поново вратимо на сцену и заблистамо у пуном сјају. Радимо на програму за почетак нове сезоне предвиђајуци које посљедице можемо имати након што пандемија прође. Понудит ћемо повратак публици у стилу и квалитету каквог наша публика заслужује”, наводи се у саопћењу Сарајевске филхармоније.

За пројекат који отпочињу данас контактирали су велики број солиста с којима су имали успјешну сарадњу, уско сарађујући са умјетничким директором Фестивала Сарајевских вечери музике Нинославом Вербером.

“Примијетили смо да се код умјетника са којима смо сарађивали у овом тренутку може препознати крајња летаргија и депресија са једне стране, док са друге имате огроман ентузијазам и стваралачки нагон. Сви ми реагујемо другачије и требамо то имати у виду прије него што било шта данас критикујемо. Требамо имати вјеру и снагу да ово све превазиђемо”, истиче се.

Осмишљен је и Дјечији кутак који ће на оригиналан начин и одређену интеракцију доћи до сваког дјетета. У посљедњих десет година на дјечијим пројектима раде са Мариом Дрмаћем који је давао све од себе да оствари комуникацију између оркестра и најмлађе публике.

“Овај пут је Дрмаћ превазишао сам себе и уз нашу помоћ креирао веома забавне и поучне видео записе. Уз ово имат ћемо и Препоруку дана, шта послушати, погледати. Настојат ћемо да у ову идеју укључимо што већи број људи из различитих сегмената друштва. Бирајући препоруке имамо на уму да се класична музика јако дуго користи у терапеутске сврхе, опушта и мотивира нас да користимо нашу способност апстрактног размишљања и засигурно је један од важних инструмената да пребродимо ова тешка времена”, наводе из Филхармоније.

У коначници, чланови оркестра поручују – “Ово је битка у којој сви учествујемо, сви смо војници на првој линији одбране. У овом тренутку не преиспитујемо одлуке надлежних већ проводимо наредбе како би у што краћем времену и што ефикасније побиједили. Од нас се очекује да дамо све од себе, најбоље што можемо. У овој борби је и Сарајевска филхармонија”.