Одлука о аранжману са Свјетском банком, вриједном 35,6 милиона евра, требало би да буде донесена ове седмице, изјавио је министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

Беванда је истакао да од аранжмана са Свјетском банком ниједна конвертибилна марка не иде у буџет БиХ, те додао да је исти случај и са аранжманом са Међународним монетарним фондом (ММФ), о ком се сада тек преговара.

Према његовим ријечима, о подјели средстава треба да се договоре Република Српска и Федерација БиХ.

“Будући да сам члан Фискалног савјета, гдје се доноси коначна одлука о аранжману са ММФ-ом, морам рећи да тамо нема сагласности између ентитета. Тамо сам такође поручио да се никада нећу сагласити са тим аранжманом са ММФ-ом, ако у писму намјере не буду укључени кантони”, истакао је Беванда.

Такав став он је образложио чињеницом да је борба против вируса корона питање здравства, које је у ФБиХ подијељено на Федерацију и кантоне.

Беванда је нагласио да је уз све ове иницијативе, као министар финансија започео разговоре о увођењу мораторијума на кредите које је узела БиХ, односно њени ентитети, кантони и општине.

“Тиме ћу настојати покушати добити мораторијум од годину дана на отплате. Према мом мишљењу, то је најјефтинији пут”, рекао је Беванда.