Министар унутрашњих послова КС Исмир Јуско рекао је како је у протекла 24 сата припадници МУП-а извршили обилазак 693 лица која су добила рјешења о самоизолацији, а 24 лица су прекршила ту мјеру и нису затечена на адреси.

”Када узмемо 24. март, када смо имали 101 лице које је прекршило мјеру самоизолације, видимо да је тренд пада оних који крше самоизолацију, доста велик. Али, све док не дођемо у ситуацију да имамо нула, односно да нико не крши самоизолацију, не можемо рећи да смо задовољни овом ситуацијом“, рекао је Јуско.

Према његовим ријечима, мјере полицијског сата прекршило је 30 лица и против њих су поднесене прекршајне пријаве. Додао је како је у протеклом периоду било оних који су кршили мјере, те су приведени у притворске јединице МУП-а.

”Активно смо обишли сва излетишта у току овог викенда и бит ћу искрен и рећи да је готово 80 посто мање људи на излетиштима него што је то било до сада. Имали смо прилике бити и на Требевићу и на Бјелашници, Игману и другим локацијама гдје су се наши грађани окупљали, али евидентан је мањи број присутних људи на тим мјестима”, рекао је Јуско.

Захвалио је грађанима у КС који ”изузетно дисциплиновано приступају мјерама које су дате” те их замолио да истрају у томе и у наредном периоду.

Извјештавајући о ситуацији на терену, Јуско је казао како су примијетили да испред многих банака долази до формирања великих редова, а долази и до вербалних конфликата између пензионера, јер се појединци не придржавају социјалне дистанце.

Указао је на значај придржавања мјере социјалне дистанце истичући како су пензионери у ризичној групи када је ријеч о коронавирусу те ношење заштитне маске.

Подсјетио како су синоћ допратили групу која је допутовала из Шведске те су смјештени у дому на Бјелавама.

”Горе је спремљен и дио дома који ће бити намијењен за оне који ће ићи у присилну изолацију. Оне који ће бити смјештени у тај објекат можете очекивати у наредном периоду. Ми чекамо одређена рјешења од федералне инспекције, чим добијемо рјешења идемо на оне који су вишеструки повратници у кршењу самоизолације. Они ће бити смјештени у те, просторије, намијењене за њих. Предвиђени рок остајања је најдуже 28 дана, а то ће одредити здравствена струка, не МУП“, рекао је Јуско.

Још једном је позвао на поштивање изречених мјера, нарочито мјере самоизолације те додао како струка савјетује да се нарочито у наредном периоду, сљедећих 15-ак дана смањи кретање.