Хор Опере Народног позоришта Сарајево остварио је сарадњу с Бечким симфонијским оркестром “The New Symphony Vienna” у оквиру обиљежавања 250. годишњице рођења Лудвига ван Бетовена.

На позив шефа и диригента споменутог оркестра Ђузепеа Терца, Хор Опере Народног позоришта Сарајево прикључио се снимању дионица познатог Бетовеновог дјела “Девета симфонија – Ода радости”, и на тај начин учествовао у настанку пригодног видеа снимљеног у кућним условима и у времену пандемије вируса Ковид-19.

“Овај међународни пројект, којем се Народно позориште Сарајево радо одазвало, још је један доказ да умјетност и култура не познају границе и да је музика универзални језик који овај свијет чини љепшим и хуманијим мјестом за живљење”, саопћено је из Народног позоришта Сарајево.

У овом времену карантина и немогућности заједничког музицирања, Беетховеновом музиком, како су поручили, желе виртуалним путем пренијети поруку заједништва и пријатељства, удахнути наду и дати снагу свима – што је једна од неприкосновених задаћа умјетности.