У БиХ свакодневно расте број заражених. Тренутно је заражено најмање 786 особа (податак данас од 19:30), од чега је најмање 4254 у Федерацији и 346 у Републици Српској, док је укупан број преминулих у БиХ 33. У Брчко Дистрикту посљедњи подаци показују да је позитивно најмање 16 особа. Опоравило се најмање 69 особа.

Седам новозаражених у ХНЖ

Тијеком дана на Свеучилишној клиничкој болници Мостар на Цовид-19 тестирано је 56 узорака, од којих је у Херцеговачко-неретванској жупанији (ХНЖ) седам било позитивних, и то четири у Мостару, два у Читлуку и један у Јабланици, приопћио је Стожер цивилне заштите ХНЖ-а.

У ХНЖ-у је до сада забиљежено 130 цовид-позитивних особа од којих је шест преминуло.

Још четири особе из Цазина позитивне на коронавирус

Још четири особе из Цазина позитивне су на коронавирус, потврдио је Кризни штаб Министарства здравства Унско-санског кантона (УСК).

“Из референтне лабораторије у Сарајеву добили смо резултате за 75 узорака с подручја нашег кантона, које смо послали јучер. Потврђено је да су на коронавирус позитивне четири особе из Цазина. Данас су послана још 42 узета бриса”, рекла је кантонална министрица здравства Нермина Ћемаловић.

У Унско-санском кантону тренутно су обољеле 34 особе, док су два пацијента из Бихаћа излијечени. На подручју УСК регистровано је укупно пет смртних случајева повезаних с обољењем КОВИД-19.

На граничним пријелазима издато 23.164 рјешења о изолацији

Федерални санитарни инспектори, закључно са 6. априлом, на граничним пријелазима су издали 23.164 рјешења о стављању особа под здравствени надзор на период од 14 дана. Током јучерашњег дана издато је 366 рјешења, саопћио је на конференцији за новинаре у Сарајеву директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић.

OPŠIRNIJE OVDJE

ФБиХ: Од почетка пандемије 19.000 људи остало без посла

Директор Порезне управе Федерације БиХ Шериф Исовић, саопштио је да се број запослених у ФБиХ од почетка пандемије смањио за 15.331. Из Електропривреде БиХ поручују да неплатишама у периоду пандемије неће искључивати струју.

ОПШИРНИЈЕ ОВДЈЕ

Радончић: За репатријацију наших грађана из иностранства потребно одобрење Савјета министара БиХ за сваки лет

Несугласице око летова за репатријацију наших грађана у БиХ у Савјету министара БиХ. За сваки лет понаособ је сада потребно одобрење Савјета министара, рекао је министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић на данашњој конференцији за медије.

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

Кризни штаб КС: Једно лице на респиратору, у протекла 24х 4 позитивна

У Кантону Сарајево у протекла 24 часа утврђена су четири лица позитивна на вирус корона, изјавила је предсједник Кризног штаба овог кантона Аида Пилав. Она је након сједнице Кризног штаба рекла да је на Клиници за плућне болести “Подхрастови” хоспитализовано осам лица, од чега је једно на респиратору.

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

Двије смрти у ХНЖ-у, 20 новозаражених коронавирусом, др. Араповић у самоизолацији

У “Ковид болници” СКБ Мостар у протекла 24 сата преминуле су двије женске особе, једна из Читлука (1937.) и једна из Коњица (1942.). То је укупно шест смртних случајева од посљедица коронавируса у Херцеговачко-неретванској жупанији (ХНЖ).

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

Три новообољела у Брчко Дистрикту

Још три особе заражене су вирусом корона у Брчком, па је број обољелих повећан на 16, саопштено је из Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта. Узорци за тестирање на вирус корона до сада су узети од 131 лица, од којих је 110 било негативно, док се за петоро чекају резултати. Под здравственим надзором налази се 1.321 лице.

Ливно: Потврђена четири нова случаја заразе коронавирусом

У Ливну су регистрована нова четири случаја заразе вирусом корона, потврдила је Срни министар здравства у Ливањском кантону Василија Броћета. Броћета је рекла да су сви новозаражени имали близак контакт са првом зараженом особом – припадником Оружаних снага БиХ. Према њеним ријечима, у Ливну је тренутно 10 заражених вирусом корона.

Мандић: У протекла 24 сата 45 нових случајева

Федерални министар здравства Вјекослав Мандић на конференцији за новинаре рекао је да је у протеклих 24 сата тестирано 451 особа и да је потврђено 45 нових случајева.

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

Излијечена два пацијента у Модричи

Два пацијента заражена вирусом корона из Модриче излијечена су и налазе се под здравственим надзором у кућној изолацији, изјавио је Срни директор модричког Дома здравља Дарко Стефановић. Стефановић је истакао да су лица, која су боравила у карантину у Студентском центру у Бањалуци, након два негативна теста на вирус корона, у протекла два дана упућена у кућну изолацију која ће уз љекарски надзор Дома здравља Модрича трајати 14 дана.

Нова жртва коронавируса у РС, у Приједору након сина преминуо и отац

У Приједору је преминуо мушкарац заражен коронавирусом, и то је друга жртва заразе из тог града. У Републици Српској је код још 42 особе потврђено присуство заразе вирусом корона.

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

Стабилна епидемиолошка ситуација у Зворнику

Епидемиолошка ситуација у Зворнику за сада је стабилна, речено је након сједнице Штаба за ванредне ситуације у овом граду. До сада су регистроване три особе заражене коронавирусом и њихово стање је стабилно.

Нова заповијед о раду угоститељских и услужних објеката у ХБЖ

Жупанијски стожер цивилне заштите Херцегбосанске жупаније (ХБЖ) на данашњој изванредној сједници донио је нову заповијед којом се регулира рад угоститељских и услужних објеката, а у циљу провођења изванредних мјера за спречавање и сузбијање заразних болести.

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

Опоравио се нулти заражени од коронавируса у Бијељини

Нулти пацијент заражен коронавирусом на подручју Бијељине се опоравио, потврдила је данас директорица болнице у том граду Милица Ловрић.

“Контролни резултати нашег нултог пацијента су негативни по други пут и он и чланови његове породице сада су негативни и могу напустити карантин”, рекла је Ловрић.

Републички штаб: Обједињени досадашњи закључци о ограничењу и забрани кретања

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак у којем је објединио до сада донесене закључке о ограничењу и забрани кретања на територији Републике Српске ради спречавања ширења болести изазване вирусом корона.

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

Преминуле двије особе у СКБ Мостар

У протекла 24 часа у КОВИД-19 болници СКБ Мостар преминуле су двије женске особе: једна из Читлука и једна из Коњица.

МУП КС: Издато 20 прекршајних налога за кршење забране кретања

Полицијски службеници Управе полиције Министарства унутарњих послова Кантона Сарајево током протекла 24 часа издали су 20 прекршајних налога због кршења полицијског часа. Издато је и 20 прекршајних налога због кршења наредбе о обавезној социјалној дистанци и обавезном кориштењу заштитне маске. Против три малољетне особе биће поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка због кршења забране кретања јавним простором особама млађим од 18 година.

Солак: Кренула опрема за постављање шатора на ГП

Сва опрема која је потребна за постављање шатора – карантина на 14 граничних прелаза у Федерацији БиХ јутрос је кренула ка одредишту, потврдио је Срни начелник Федералног штаба цивилне заштите Фахрудин Солак.

“Синоћ је прављена транспортна листа све потребне опреме и јутрос је упућена ка граничним прелазима, тако да ће током дана почети њено постављање”, изјавио је Солак, те подсјетио да су сви гранични прелази на подручју ФБиХ под контролом Федералне управе за инспекцијске послове.

ХНЖ: 20 новозаражених у овој жупанији

У вечерњим часовима, у Свеучилишној клиничкој болници Мостар на КОВИД-19 тестирано је 99 узорака, од којих је 20 позитивних из Херцеговачко-неретванске жупаније: Читлук 7, Чапљина 9, Мостар 3 и Јабланица 1. Ово је саопштено из Штаба цивилне заштите ХНЖ.

КБЗ: Негативан први тест свих радника зеничке болнице

Здравствени радници и помоћно особље те пацијенти који су на Одјелу интерне медицине Кантоналне болнице Зеница (КБЗ) били у контакту са зараженим кардиоваскуларним пацијентом, били су негативни на првом тестирању, потврдио је Фени директор КБЗ-а Расим Скоморац. У три групе, протеклих седам дана тестирано је укупно 50 здравствених радника, особља и пацијената из КБЗ-а.

“Код свих су налази првих тестова били негативни, али ће тестирања бити поновљена за неких седам – осам дана. До тада ће сви наши запосленици остати у самоизолацији, јер, за сада, нема велике потребе за њиховим радним ангажманом”, истиче Скоморац.

Забрану кретања прекршиле 53 особе у РС, једна самовољно напустила карантин

Забрану кретања у Републици Српској у вријеме полицијског часа прекршиле су 53 особе. Према подацима полиције за протекла 24 часа, у том ентитету једна особа је прекршила изречену мјеру изолације и уручен јој је прекршајни налог. Евидентирано је и једно кривично дјело против здравља људи.

Од данас у БЛ отворене трговине којима је дозвољен рад

У Бањалуци од данас је омогућен рад трговинама бијелом техником, водоводним и електро-материјалом и санитаријима, керамиком, продавницама боја и лакова, ауто-дијелова, дијелова за пољопривредне машине, грађевинског материјала, те дрогеријама.

КЦУС: Четири новозаражена, два из Сарајева, два из Зенице

У Клиничком центру Универзитета у Сарајеву током протекле ноћи тестирано је 58 узорака на присуство вируса КОВИД-19. Од тога, четири су позитивна, и то два из општине Стари Град Сарајево, те два из Зенице.

Шеранић: 42 нова случаја заразе у РС

У Републици Српској у посљедња 24 часа урађено је 216 узорака који су прикупљани и током викенда, позитивне су 42 особе, изјавио је министар здравља и социјалне заштите РС на конференцији за медије представљајући тренутну епидемиолошку слику у овом ентитету.

Ради се већином о популацији средње животне доби.

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

Мушкарац из Лакташа преминуо од посљедица вируса корона

Мушкарац код којег је потврђено присуство новог корона вируса преминуо је у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањој Луци.

ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ

У ХНК тестирана 52 узорка, сви су негативни

Током дана, у Свеучилишној клиничкој болници Мостар на COVID-19 тестирана су 52 узорка. Сви тестови су негативни, саопћено је из Штаба цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК).

Директор “Игмана” се опоравио од коронавируса

Ђахид Муратбеговић, директор компаније “Игман” из Коњица, опоравио се од обољења COVID-19. Он је у петак отпуштен из болнице у Мостару, након што је тестирањем утврђено да је негативан на коронавирус, јавио је Аваз.

Муратбеговић је био међу првима зараженима у Коњицу након свечаности на којој је обиљежена 70. годишњице постојања “Игмана, након чега је Коњиц постао жариште коронавируса у Федерацији БиХ.

РС: За изазивање панике и нереда казне до 10.000 КМ

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да су за изазивање панике и нереда у РС за вријеме ванредног стања предвиђене казне до 10.000 КМ.

Лукач је рекао за АТВ да су, према новоусвојеној уредби о прекршају изазивања панике и нереда за вријеме ванредног стања, предвиђене новчане казне за физичка или правна лица од 1.000 до 10.000 КМ.

Ајдиновић: Издато 22.978 рјешења о изолацији

На граничним прелазима у Федерацији БиХ инспектори су издали укупно 22.978 рјешења о четрнаестодневној изолацији, саопштио је директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић.

У ФБиХ током протеклог дана 24 нова случаја коронавируса

У Федерацији БиХ је до сада тестирано 3.320 особа, од чега је 371 био позитиван. У току 24 сата тестирано је 290 особа уз 24 нова случаја, казао је на пресс конференцији помоћник министра здравства Федерације БиХ и члан Кризног штаба Федералног министарства здравства Горан Черкез.

Прочитајте овдје