На данас одржаној 14. ванредној сједници Федералног штаба цивилне заштите (ФШЦЗ), којом је предсједавала заповједница Јелка Милићевић, наређено је Федералној управи цивилне заштите (ФУЦЗ) да изврши расподјелу 150.000 тестова на коронавирус и то Клиничком центру Универзитета у Сарајеву (90.000 комада), Универзитетском клиничком центру Тузла (30.000) и Свеучилишној клиничкој болници Мостар (30.000).

Другом наредбом ФУЦЗ је задужена да изврши расподјелу по 1.200 комада транспортних медија и по 1.200 комада брисева Заводима за јавно здравство Унско-санског кантона, Херцеговачко-неретванског кантона и Кантона Сарајево, те 600 транспортних медија и 600 брисева Заводу за јавно здравство Западно-херцеговачког кантона, саопћено је из ФУЦЗ-е.

ФУЦЗ је наређено да у року од 48 сати осигура шаторске просторе за привремени боравак држављана Босне и Херцеговине који улазе у БиХ на граничним прелазима: Орашје, Велика Кладуша/Маљевац, Босанки Шамац, Каменско, Горица, Босанско Грахово/Стрмица, Дољани, Осоје, Чепикуће, Неум И и Неум ИИ и Иваница.

На граничним прелазима Изачић и Бијача користиће се раније успостављени шаторски простор од стране Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Наређено је провођење обавезног здравственог прегледа лица из ове наредбе које федерални санитарни инспектор упућује у шаторски простор за привремени боравак до здравственог радника који након обављеног прегледа лица/путника предлаже мјере из своје надлежности (здравствени надзор, изолација, карантин).

Овом наредбом задужују се кантонална министарства унутрашњих послова и управе полиције да осигурају провођење јавног реда и мира у и око шаторских простора на наведеним граничним прелазима, саопћено је након сједнице Федералног штаба цивилне заштите.