Представник трију удруга које окупљају хрватске пољопривреднике, сељаке и мале произвођаче хране Тихомир Јаић представио је други сет мјера упућених према Министарству пољопривреде за помоћ обитељским пољопривредним господарствима (ОПГ-овима), пољопривредним обртима и малим пољопривредним тврткама током кризног периода.

Предсједник Хрватске удруге пољопривредника (ХУП) нагласио је важност чињенице да је Хрватска влада прихватила четири мјере из првог предложеног пакета од шест мјера које су предложили ХУП, Независни сељаци Хрватске и Удруга пољопривредних произвођача средишње Хрватске.

Јаић је, представљајући мјере на затвореној Тржници Долац, изразио очекивање да ће сутра поновно прорадити тржнице на подручју цијеле Хрватске, оцијенивши то кључним за домаће ОПГ-ове за које је устврдио како се налазе у тежем положају од угоститеља. Јаић је казао како је цвјећарима већ до сада пропало 20 до 30 посто производње, у коју су уложена велика средства, те како ће се губици наставити због затворених тржница, страха људи од одласка на тржнице и смањена потражње опћенито.

“Мјере које предлажу хрватски пољопривредници већ се успјешно проводе у Аустрији и Низоземској”, поручује Јаић.

Прва предложена мјера је оснивање фонда за помоћ ОПГ-овим, пољопривредним обртима и малим пољопривредним тврткама. Из фонда би се исплаћивала помоћ свима који имају пад производње испод 40 посто те имају повећање плаћа, односно репроматеријала, за 30 посто у односу на исти мјесец прошле године. Та једнократна помоћ износила би од 3.500 до 10.000 еура, овисно о величини господарства.

Другом мјером захтијевају исплату државних потицаја до 1. свибња умјесто до краја липња ове године.

“Према одређеним информацијама у Хрватској има три милијуна хектара обрадивог пољопривредног земљишта. Нажалост, од тога се милијун готово уопће не обрађује. Позивамо Министарство пољопривреде да нађе начин како да стави комплетно земљиште у обраду, да се посију стратешки битне културе за Хрватску и исхрану домаћег становништва”, казао је Јаић представљајући трећу мјеру.

Пољопривредници траже да Министарство пољопривреде за 2020. годину укине наплату за кориштење државног пољопривредног земљишта, те лакше издавање дозвола за пријевоз, прераду и продају властитих производа у сусједне земље.

Задња предложена, шеста мјера, односи се на смањење цијене техничког прегледа за пољопривредну механизацију у износу од 50 посто.

Тржнице би требале сутра почети са радом, али уз придржавање свих прописаних мјера Стожера цивилне заштите Републике Хрватске, као што је одржавање размака, дезинфекција и пропуштање одређеног броја људи на отворене тржнице.