Управни одбор Удружења БХ новинари јавно захтијева од Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ да осигурају несметан приступ информацијама и одлукама у вези са епидемијом Ковида-19 у Босни и Херцеговини на сигуран и слободан начин, без икаквих ограничења, цензуре или рестрикција према новинарима.

Такав приступ захтијева хитно повлачење одлука и уредби са законском снагом, које се односе на ограничавање слободе изражавања и мишљења у медијима и на друштвеним мрежама, као и укидање овласти појединцима, полицијским и другим сигурносним агенцијама да цензуришу медије и грађане, уз провођење брзих истрага или одређивање јако високих новчаних казни, као у РС, наводи се у саопћењу.

Управни одбор БХ новинара подсјећа да је данас ступила на снагу Уредба предсједнице РС Жељке Цвијановић којом се “забрањује изношење или преношење лажних вијести или тврђења којима се изазива паника или теже нарушава јавни ред или мир” и то путем “средстава јавног информисања, друштвених мрежа или других сличних средстава”. Истовремено, истичу из УО БХ новинара, Влада Федерације БиХ је, путем Министарства унутрашњих послова и јединица за сајбер криминал, прије извјесног времена почела примјењивати мјере праћења и надзора над информацијама које се шире путем друштвених мрежа, у оквиру чега је покренуто пет кривичних поступака због наводног ширења лажних информација и панике.

Без обзира на ванредне околности, противно је свим демократским вриједностима заводити институционалну цензуру и ограничења слободе изражавања и информисања, те давати широке овласти појединцима ангажираним у кризним штабовима или полицијским и сигурносним агенцијама да тумаче и “регулишу” према својим мјерилима новинарска права и медијске слободе. У том контексту, УО БХ новинара ће позвати међународне организације и европске институције за заштиту слободе изражавања и мишљења, да реагирају на цензуру информација у вези са Цовидом-19 и вршење институционалне репресије над слободом изражавања у БиХ, наводи се у саопћењу.

Управни одбор БХ новинара још једном скреће пажњу на, како наводи, ограничен и отежан приступ информацијама у посједу Владе и Кризног штаба Федерације БиХ, као и Кризног штаба и Владе Кантона Сарајево.