Кванташка пијаца у Бијељини почела је јутрос радити уз мјере ограничења, прописане упутством здравствених установа и штабова за ванредне ситуације. Контролише се улазак на пијацу, а редовно ће бити спровођена и дезинфекција.

Пијава је била затворена од 17. марта, а сада, како је речено из предузећа АД Град које газдује овим простором, рад је ограничен од 7 до 15 часова радним данима. Поред тога морају се поштовати и одређени услови попут примања одређеног броја купаца на простор пијаце.

Продавци су, како кажу, претрпјели велике губитке које ће сада, надају се, барем дијелом надокнадити.

“Успјели смо данас да додјемо на наша радна мјеста. С обзиром да је била кућна продаја протеклих мјесец дана, све што смо имали рјешавали смо из газдинства магацина, хладњача”, каже пољопривредник Младен Лазић.

Међутим, нису сви задовољни, купци се жале да је дошло до скока цијена, што продавци правдају недостатком робе.

Из Штаба за ванредне ситуације кажу да је пијаца морала бити отворена, јер су се продавци, упркос забрани, окупљали испред пијаце.

“Они који су продавали унутра изашли су испред на дио коловоза и тротоара и продавали своје производе. Поред свих активности комуналне полиције, инспекције и опште полиције није се могло сваки дан исконтролисати, па се десило оно што се десило, да та возила буду испред и продају своје производе”, истиче начелник Комуналне полиције Града Бијељина Ратомир Драганић.

Како би било спријечено евентуално ширење вируса, прописано је десет услова којих се морају придржавати продавци којих је на овом простору око 30.

В.д. директора АД “Град” Бијељина Раденко Лукић наглашава да је радно вријеме ограничено од 7 до 15 часова, а сви радници као и продавци су у обавези да носе заштитне рукавице и маске, те морају водити рачуна око броја улазака људи на пијацу у истом моменту. Такође, размак између продаваца мора бити пет метара.

Иако су мјере прописане, на пијаци смо примијетили гужву на појединим штандовима и непоштовање социјалне дистанце. Из предузећа “Град” увјеравају да ће то бити ријешено.

Поред услова којих се морају придржавати продавци, пијаца ће бити редовно дезинфикована. У наредним данима радиће се на проналаску рјешења за купце који посјећују пијацу, а долазе из других општина и локалних заједница, како би се спријечило ширење вируса.