Подаци туристичких организација и агенција показују како су сви аранжмани до августа отказани. Док десеци хиљада људи страхују од губитка посла, угоститељи и власници хотела траже помоћ власти у очувању бранше.

На посљедице ширења панедемије коронавируса у Босни и Херцеговини су најбрже реаговали туристички радници. Око 10 хиљада хотелијера, туристичких водича и угоститеља тренутно нема посла. Да не би отпустили раднике, Влада Федерације им је обећала уплате доприноса у висини минималне плате, односно око 230 КМ по раднику, а Влада Кантона Сарајево дио новца за плате.

“Доприносе на минималан лични доходак ће признати. Да ли ће директно нама уплатити, или ће они директно на ПИО/МИО или онај пензиони фонд уплатити то још нисмо званично добили. треба Дом да потврди ту одлуку. Такође око минималног личног доходка би требао кантонална влада. Међутим, то јос није званично ни једна ни друга одлука. Већина ће бити задовољна, јер свакако не раде никако”, каже Амир Хаџић, предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ.

Туристички радник Аднан Влајчић истиче како се нада да ће бар неки од апела да уроди плодом.

“Гледајући како се ово тренутно дешава и како имамо комплексан систем одлука, уколико ова реакција не буде брза, мислим да ће јако много људи остати без посла”, каже Влајчић.

Туристичка заједница Кантона Сарајево ће новац од боравишних такси које су уплатили туристи, преусмјерити за плате туристичких радника, а Федерална влада покрити трошкове доприноса за раднике, али само за оне заједнице које су редовно измиривале своје обавезе према држави.

“Дакле Влада Федерације покрива доприносе, а ми позивамо кантоне и опћине да исплате минималне плате или на неки начин да омогуће нека средства радницима у туризму да би они могли да преживе овај период”, каже федерална министрица околиша и туризма Едита Ђапо.

И туристички радници из Републике Српске су једнако без посла. Ипак, оптмистично вјерују да ће се туризам први опоравити. Због тога су из Туристичке организације општине Пале 3.790 КМ, прикупљених за еколошко клизалиште, донирали општинском фонду за набавку медицинске опреме и помоћи социјално угроженим.