Пандемија коронавируса могла би стајати енглески Премиершип најмање 1.13 милијарде еура, упозорио је главни директор натјецања Ричард Мастерс.

Мастерс је у писму упућеном Јулиану Најту, предсједнику британског парламентарног Одбора за дигитализацију, културу, медије и спорт, нагласио да ће, уколико се лига не заврши, Енглеска изгубити клубове и лигу, јер су изазови с којима су суочени незамисливи.

Мастерс је рекао да би трошак могао бити и знатно већи, ако се утјецај пандемије продужи.

Најт је недавно затражио да се енглеским клубовима уведе порез, ако користе владине програме помоћи за одржавање радних мјеста тијеком кризе узроковане коронавирусом према којему је запосленик обавезан исплаћивати само 20 посто, а држава чак 80 посто плаћа до 2,500 фунта.

Међутим, Мастерс сматра како је право клубова искористити своје могућности с обзиром на околности.

“Програм помоћи који је увела влада намијењен је цијелом господарству, укључујући многа подузећа која би се могла сматрати пружањем забаве или на неки други начин. Не само да се наша индустрија сада суочава с губицима, већ и да будемо реални, морамо своје планове темељити и на томе да се потпуни опоравак налази на некој удаљености”, рекао је Мастерс.

Раније тијеком дана предсједник Енглеског ногометног савеза (ФА) Грег Кларк упозорио је да би многи енглески градови могли, како је рекао, заувијек изгубити клубове који су им у срцу.

Недавно су из њемачке Бундеслиге објавили како би им отказивање наставка сезоне донијело губитке веће од 700 милијуна еура.

Од тога износа 370 милијуна еура би било изгубљено од ТВ права, 225 милијуна еура од спонзорских уговора, док би на продаји улазница изгубили око 140 милијуна еура.