Виртуелни марш у знак подршке оснивачу “Викиликса” Джулиану Асанжу биће одржан у суботу, 11. априла, тачно годину дана након што је Ассанге ухапшен у Амбасади Еквадора у Лондону и превезен у притвор.

С обзиром на забрану масовног окупљања због пандемије вируса корона, догађај назван “Први свјетски виртуелни марш” биће организован путем интернета.

Организатори су обећали да ће учесницима обезбиједити “виртуалне заставе”, које ће се моћи дијелити путем интернета на дан одржавања марша. Присталице оснивача “Викиликса” моћи ће да истакну и своје заставе, а једини услов је да оне не буду објављене прије суботе.

Асанжове присталице страхују за његов живот у лондонском затвору Белмарш, гдје је од посљедица заразе коронавирусом ове седмице преминула једна особа. Нјегово здравље је било угрожено и током боравка у Амбасади Еквадора, гдје је затражио азил 2012. године.

Асанж се бори против изручења у Сједињене Државе, гдје би због објављивања повјерљивих докумената могао бити осуђен на доживотну казну.