Тужилаштво Кантона Сарајево од здравствених установа тражи обдукцију тијела Адвије Канлић из Сарајева, која је умрла 24. марта услијед посљедица коронавируса. Љекари тврде како због непостојања услова не могу радити обдукције умрих код којих је регистрован вирус Цовид-19.

Породице Канлић, Сејфудина Годића и епидемиолога Шефика Пашагића тврде како су њихови ближњи преминули због неадекватне медицинске помоћи. Породица љекара Пашагића обавијестила је Свјетску здравствену организацију о овом случају која тражи одговоре. Након ових дешавања, смијењен је Управни одбор и директор Јавне установе Дом здравља Кантона Сарајево, Мехмед Кулић.

Нови вршиоци дужности Управног одбора Дома здравља Кантона Сарајево су љекари Абуд Сарић, Милан Мандиловић, Саша Мандић, Динко Ренић и Аида Кикић, именовани на 3 мјесеца. Управни одбор је због критика пацијената, здравствених радника и политичара, смијенио доктора Мехмеда Кулића и за новог директора Дома здравља именовао Мухамеда Ахмића, бившег директора сарајевске Психијатријске болнице

“Намјеравам у првом тренутку повећати број телефонских линија на који се пацијенти могу обраћати. Ако већ не долазе пацијенти нама онда постоји могућност да наше мобилне екипе, односно патронаже иду у кућне посјете пацијентима. За оне случајеве за који постоји сумња заразом направити тзв. цовид амбуланте”, истакао је Ахмић.

Нови директор хитно мора направити реорганизацију посла све 83 амбуланте, а љекари ће морати лијечити све пацијенте, и оне за које се сумња да су заражени Цовидом-19 и друге.

“Да здравствени радник прилази пацијенту на начин на који би то требао да ради. Опреме има. Подузеће се и друге мјере, то ће се највјероватније нови телефонски бројеви. Евидентираће се сви случајеви звања. Имају бројеви већ за хроничне и за пацијенте с Цовидом”, рекао је Сарић.

Министар здравства КС Русмир Месиховић је истакао да постоје јасне и прецизне упуте свим здравственим институцијама шта треба да раде, од веб страница до упустава усмених која ћемо још више појачати и још више појаснити.

Док синдикат страхује да ново руководство не може поправити урушен здравствени систем, из Љекарске коморе упозоравају да је посљедњи тренутак за то.

“Ми знамо да кад доде нова власт, нова гарнитура да се мијењају сви управни, надзорни и директори. преко ноћи не можете ништа урадити, ако је неко урушавао ЈУ ДЗ КС 27 година како мислите да преко ноћи чаробним штапићем све ријешите?”, нагласио је предсједник Синдиката здравства КС Едо Селимић.

“Подржавамо и апелујемо једну реорганизацију здравственог система у овом тренутку пандемије коронавируса у циљу пружања боље здравствене заштите нашег грађанства, обзиром да је било притужби”, истакла је предсједница Љекарске коморе КС Ксенија Миладиновић.

Директорица УКЦС-а Себија Изетбеговић је рекла да сви пацијенти морају добти услугу која им је потребна и морају је добити 24 сата.

“Морали би направити мобилне екипе које ће ићи на кућне адресе. Не видим разлог зашто домови здравља не би направили и шему ‘дриве ин’ контрола у којој би били одређени паркинг простори на које би људи могли долазити својим аутомобилом и онда би мобилне екипе могле узети брисове кроз отворен прозор аутомобила”, истакла је Изетбеговић.

Надлежни тврде да домови здравља имају довољно заштитне опреме и да нема разлога за непружање здравствене помоћи болеснима. Пред новим руководством је тежак задатак и ако не одговоре изазову, неће се либити ни њихове смјене и тражења одговорности.