Пандемија коронавируса и даље се шири у региону: најтеже је у Србији гдје је коронавирусом заражено 2666 особа и 65 преминулих, потом у Хрватској са 1343 заражених и 19 преминулих. У Словенији је укупно 1091 заражених и 40 умрлих, у Црној Гори је 249 заражених, а двије особе су преминуле, на Косову 192 заражених. У Сјеверној Македонији 617 је заражених и 28 преминулих.

Косово: Нове мјере ограничења кретања

На препоруку Министарства здравља Владе Косова на дужности од сутра ће ограниченост кретања грађана бити према новом временском интервалу у општинама Малишево, Сjеверна Митровица и Звечан, које су већ у карантину због епидемије ЦОВИД-19.

Како је саопштио вршилац дужности министра здравља Арбен Витиа од сутра, 10. априла, ограничење кретања у општини Малишево биће од 14.00 до 6.00 сати, а у општинама Сјеверна Митровица и Звечан од 12.00 до 6.00 сати. Те општине су вец́ у карантину због великог броја заражених.

Ова мјера се уводи, како је навео министар Витиа, према епидемиолошкој ситуацији и уз претходну координацију са општинама у циљу спрјечавања даљег ширења KОВИД-19.

Нови Пазар: Још двоје заражених корона вирусом

У посљедња 24 сата у Новом Пазару су потврђена два случаја обољелих од коронавируса, па је сада укупно заражен 31 Новопазарац. Из Завода за јавно здравље саопштено да је од посљедњег пресјека тестирано 30 особа, од којих је њих 28 било негативно, док је код двије особе потврђено присуство коронавируса.

У Србији је до данас укупно регистровано 2.867 заражених корона вирусом, а само у посљедња 24 сата потврђен је 201 нови случај.

Пад броја новообољелих у Црној Гори

Број новозарежиних коронавирусом у Црној Гори у константном је паду од 3. априла, када је забиљежен највећи број случајева оболијевања у једном дану – 37, саопћио је Институт за јавно здравље Црне Горе.

У посљедња 24 сата регистрована су три нова случаја заражених, а тестирано је укупно 167 особа. Јучер је од 315 тестираних, коронавирус потврђен код осам особа.

У Црној Гори је укупно 252 људи заражено коронавирусом, а од посљедица Цовида-19 умрле су двије особе. На болничком лијечењу у Црној Гори тренутно је 41 пацијент, од којих су четири на респиратору.

Србија: Још једна особа преминуле су од корона вируса, 201 нови случај заразе

У посљедња 24 часа преминула је једна особа мушког пола, односно укупно 66 од почетка епидемије. Просек година преминулих је 64,3, саопштено је на конференцији за медије у Палати Србија.

Од посљедњег извјештаја до 15 часова тестирани су узорци 1.586 особа од којих је 201 позитиван. Хоспитализован је 1.891 пацијент. На респиратору је укупно 127 пацијената. Укупно је 2.867 потврђених случајева КОВИД 19 у Србији.

Хрватска: Хеликоптери Хрватске војске ангажирани за пријевоз обољелих од коронавируса

У складу с одлуком потпредсједника Владе и министра обране, Хрватска војска ће пружити потпору Кризном стожеру Министарства здравства осигурањем хеликоптера Хрватског ратног зракопловства који ће бити прилагођени за потребе превожења животно угрожених пацијената обољелих од КОВИД-19, извијестило је Министарство обране републике Хрватске (МОРХ).

У Хрватској 64 нових случајева заразе. Још једна особа преминула

У Хрватској је 64 нових случајева заразе, што даје укупан број од 1407 болесника. Преминуо је мушкарац старије животне доби, а 219 особа је опорављено.

“Од јучер је преминуо болесник у КБ Дубрава, ријеч је о болеснику старије животне доби с опсежним коморбидитетом”, казао је министар здравства Вили Берош. Укупно је од коронавируса преминуло 20 особа, 34 болесника је на респираторима.

Vlada Srbije: Zabrana kretanja od petka popodne do ponedjeljka ujutru

Vlada Srbije izmijenila je danas trajanje ograničenja kretanja za vikend, koja stupaju na snagu od petka od 17 časova do ponedjeljka u pet ujutru, a sve u cilju sprječavanja širenja COVID-19.

Građani stariji od 65 godina mogu napustiti svoje domove u petak, od četiri do sedam časova ujutru, kako bi kupili namirnice u prodavnicama koje će raditi u petak, u istom periodu.

Хрватска: За помоћ Хрватима из БиХ у епидемији додијељено 5,8 милијуна еура

На сједници Владе Републике Хрватске чије су све точке дневног реда посвећене рјешавању актуалне кризе узроковане епидемијом коронавируса одлучено је, између осталога, како ће се из државног прорачуна Хрватске додијелити 43 милијуна куна (5,8 милијуна еура) за помоћ у сузбијању епидемије Ковид-19 у Босни и Херцеговини.

Загреб: Отворене тржнице и рибарнице са домаћим производима

Према одлуци Стожера цивилне заштите Републике Хрватске, на подручју Загреба отворене су тржнице и рибарнице на којима је омогућена продаја домаћих производа из затворених кућица, уз потребну заштиту и придржавање епидемиолошких мјера.

Црна Гора: Три нова случаја заразе коронавирусом

У Црној Гори регистрована су три нова случаја коронавируса, а анализирано је укупно 107 узорака, казали су из Института за јавно здравље Црне Горе.

У овој држави су до сада од коронавируса обољеле 252 особе, од чега је 127 случајева регистрован у Подгорици.

Србија: Умрле још четири особе

Према најновијим подацима, у Србији су још четири лица умрла од вируса корона, што је укупно 65, а нових заражених је 219, укупно 2.666, док је 112 људи прикључено на респираторе.

Син Александра Вучића заражен цовид-19

Син предсједника Србије Александра Вучића, Данило Вучић,заражен је корона вирусом и због клиничке слике је хоспитализован на Инфективној клиници у Београду.

Вијест је објавио предсједник на свом инстаграм профилу “авуциц”, јавља Тањуг.

Мој првјенац је заражен коронавирусом, а клиничка слика му је таква да је примљен у Инфективну клинику”, написао је Вучић.

Брнабић: Затварање великих фирми на 7 до 14 дана?

У оквиру потенцијалних нових рестриктивних мјера против епидемије вируса корона Влада Србије размишља о затварању великих фирми на седам до 14 дана, рекла је премијерка Ана Брнабић.

“Размишљамо о затварању жаришта, као што су Београд, Ниш и Нови Пазар, и о затварању великих фирми на седам или 14 дана, али то бисмо тешко издржали и зато још не доносимо такве мере”, рекла је она.

Хрватска: Још 61 особа заражена, једна преминула

Стожер цивилне заштите Хрватске на конференцији за новинаре открио је нове податке о особама зараженим коронавирусом. Укупан број заражених је 1343, а излијечених 179, односно 12 више него дан раније. Преминуло је укупно 19 особа.