Њемачко удружење ногометних агената (ДФВВ) оштро је критизирало препоруку Међународне ногометне федерације (ФИФА) за продужење уговора с играчима тијеком кризе с коронавирусом, извијестила је њемачка новинска агенција дпа.

Због огромних промјена узрокованих пандемијом коронавируса, ФИФА је израдила низ смјерница и препорука за рјешавање практичних проблема који су настали као резултат пандемије, посебице по питању уговора играча те сустава прелазака играча.

ФИФА је препоручила да “играчки уговори буду продужени до стварног краја натјецатељске године, што би се требало поклапати с изворним намјерама уговорних странака када је уговор склопљен те што би требало очувати спортски интегритет и стабилност”.

“Слично начело примјењује се и на уговоре који требају почети с почетком нове натјецатељске године, што значи да се ступање на снагу наведених уговора одгађа до стварног почетка сљедеће натјецатељске године,” стоји у објави.

Међутим, извршни директор ДФВВ-а Грегор Реитерс сматра како о питању уговора не одлучује кровна ногометна организација, већ уговорне стране.

“Продуљење сезоне могло би покренути многа правна питања. Препорука Фифе није примјењива”, процијенио је, преноси Хина.

ФИФА-ини челници сматрају како се ногомет нашао у ситуацији сличној потпуном гашењу организираног ногомета тијеком Другог свјетског рата.

Фифа је упозорила да националне федерације не могу дати упуте или одредити када би ногомет требао почети играти у некој од земаља или држава чланица ФИФА-е.

“Свака национална организација мора донијети ову одлуку у складу с упутама својих државних тијела за јавно здравство”, савјетује Фифа.

“Ако постоје разлози који спречавају да се сезона заврши 30. липња, мислим да је могуће да би они који су погођени били спремни разговарати о правном оквиру својих уговора како би пронашли рјешења”, додао је Реитер.