Талијански премијер Ђузепе Конте рекао је да је будућност Еуропске уније угрожена због њиховог одговора на коронавирус, а након што је Њемачка изразила наду да ће се министри финанција ЕУ договорити о пакету економског спашавања у износу од 500 милијарди еура.

У маратонској 16-сатној видеоконференцији која се протегла од уторка поподне до сриједе ујутро, министри нису успјели постићи договор о томе колико далеко треба ићи да подрже своје економије.

“Потребан нам је економски и социјални одговор на еуропској разини. Ово је велики изазов за постојање Еуропе”, рекао је Конте за БиБиСи.

“Ако Еуропа не успије смислити монетарну и финанцијску политику примјерену највећем изазову од Другог свјетског рата, неће бити разочарани само Талијани, већ и сви еуропски грађани”, додао је он.

Конте је казао да је у питању будућност Еуропске уније.

“Ако не искористимо прилику да удахнемо нови живот у еуропски пројект, ризик од неуспјеха је стваран”, рекао је талијански премијер.

Министри би се требали поновно састати на видеоконференцији у четвртак у 15 сати по средњоеуропском времену како би покушали договорити пакет који укључује кредитне линије из Фонда за изванредне ситуације еурозоне, више кредитирања твртки путем Еуропске инвестицијске банке и средства за помоћ тврткама у одржавању ликвидности тијеком економског пада, скраћивањем радног времена, а не смањивањем радних мјеста.