У ФБиХ је укпно 475 особа заражена коронавирусом, а у посљедњих 24 сата заражено је 36 особа.

Члан Кризног стожера Федералног министарства здравства и помоћник федералног министра за јавно здравље Горан Черкез и члан Кризног стожера Федералног министарства здравства и шеф Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство ФБиХ Сањин Муса обратили су се јавности данас на тисковној конференцији.

Тисковна конференција:

Горан Черкез каже како по посљедњим информацијама у ФБиХ имамо 473 укупно потврђена грађанина.

“Тијеком посљедња 24 сата урађено је више од 400 тестирања, а имамо нових 36 заражених грађана. На www.цовид-19.ба су сви ажурирани подаци”, каже Черкез.

“Тренутно су на хоспитализацији 74 пацијента, а њих седам је на респираторима”, рекао је Черкез.

Он сматра и да су се грађани опустили јер их је “сунце измамило вани”, али апелира да се сви придржавамо мјера.

Сањин Муса каже да је важно придржавати се прописаних мјера.

“Кад је ријеч о цовид-19, то је јако заразна болест, оно што смо видјели и у другим земљама је прво мали број па нагли пораст, ми то желимо избјећи”, каже Муса и додаје да је важно придржавати се мјера.

“Морамо размакнути људе и спријечити окупљања, ситуација се анализира и након тога доносимо мјере”, устврдио је Муса.

Говорећи о лијечницима из Унско-санског кантона који по наводима медијима одбијају доћи на посао, Черкез истиче како на то немају право те да се морају одазвати послу осим ако су, како каже, у самоизолацији.

“Лијечници морају бити на првој црти, недоласком на посао угрожавамо здравље становништва, а за то се одговара и по казненом закону који је јасан”, истиче Черкез.

Доктор Муса је говорио о серолошким текстовима за које је постављен апарат на КЦУС-у.

“Осим молекуларних текстова, имамо и овај други тип тестова којим покушавамо доказати створена антитијела након излагања вирусу, они су један додатни начин за утврђивање”, истиче Муса и додаје да ће нам ови тестови у наредној фази казати колико је људи до сада преболило цовид-19, а да су имали благе симтоме.

“На тај начин ћемо знати што нас чека у српњу и коловозу када можемо очекивати и други вал”, истакно је Муса.

Додаје да не можемо знати колико је људи заправо пребољело овај вирус и успоређује то с грипом коју људи преболе, а да и нису знали.

На упит о тому што доведе до лажних налаза на тестовима и врсти тестова која се користи, Черкез истиче да је то иста врста тестова која се користи у регији и остатку Еуропе.

“Тестови су се показали као провјерени и сигурни и настављамо с њима”, рекао је .

Муса истиче да сваки тест има одређену специфичност и да се може догодити да тест покаже негативан резултат па потом буде позитиван ради једног дужег периода инкубације који може трајати и до 14 дана.