На сједници Владе Републике Хрватске чије су све точке дневног реда посвећене рјешавању актуалне кризе узроковане епидемијом коронавируса одлучено је, између осталога, како ће се из државног прорачуна Хрватске додијелити 43 милијуна куна (5,8 милијуна еура) за помоћ у сузбијању епидемије Цовид-19 у Босни и Херцеговини.

Одлука о потицању здравства за сузбијање епидемије Цовид-19 у Босни и Херцеговини прихваћена је од стране чланова Владе Републике Хрватске на приједлог хрватског министра здравства Вилија Бероша.

„С обзиром на Уставну одредницу према којој Република Хрватска штити права и интересе својих држављана који живе и бораве у иноземству и промиче њихове везе с домовином, којом се дијеловима хрватског народа у другим државама јамчи посебна скрб и заштита од стране Републике Хрватске, у Државном прорачуну РХ осигурана су средства у укупном износу од 43 милијуна куна (5,8 милијуна еура) на позицијама Министарства здравства и Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске“, извијестио је министар здравства Берош.

Средства ће се дозначити здравственим уредима за њихово потицање у сузбијању епидемије Цовид-19 у БиХ, за подмиривање дијелова обавеза према добављачима лијекова, набавку потрошног и уградбеног материјала у сврху сузбијања епидемије, казао је Берош.

Државни тајник Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске Звонко Милас казао је како додјела средстава договорена хрватским Министарством здравства и Министарством вањских и еуропских послова те уз сугласност Министарства финанција.

Милас је извијестио како је Средишњи уред „у контакту с представницима здравствених установа и представницима власти Хрвата у БиХ свакодневно“ те како је ова одлука „донесена уз разговоре с равнатељима болница, сукладно потребама ситуације на терену и њиховим могућностима“.

„На овај начин смо исказали нашу солидарност и подршку у сузбијању епидемије коронавируса у Босни и Херцеговини, особито у дијеловима те земље гдје живе Хрвати као конститутиван народ“, закључио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Хрватски министар финанција Здравко Марић казао је раније како су средства намијењена сузбијању епидемије Цовид-19 у БиХ средства која су у државном прорачуну Хрватске раније одређена за помоћ Хрватима у БиХ те како је ријеч о прерасподјели њихове намјене, без укидања финанцијске помоћи Хрватима у БиХ при ребалансу државног прорачуна.