Музичка продукција Радиотелевизије Сарајево основана је 1962. године. Значајан допринос њеном утемељењу дао је композитор и диригент Есад Арнауталић, који је осим подршке ауторском дјеловању младих музичких извођача најзаслужнији за неке од капиталних пројеката као што су Ваш шлагер сезоне и Музика расположења.

Некада се размишљало да је недопустиво запустити дјецу и не дати им образовање за умјетност, не стварати за њих. То су разлози што су се прије четрдесетак, можда и мало више година, окупили умјетници по вокацији, људи ове средине, и шире свих профила: композитори, пјесници, аранжери, који су покренули све пријатеље музике, креативце, како би направили нешто за дјецу. То “нешто” је био фестивал дјечије пјесме “Мали шлагер”.

“Мали шлагер” је званично започео 1972.године. Први организатор је била некадашња РТВ Сарајево. У каснијем периоду организатори фестивала су били првенствено РТВ СА затим РТВ БиХ те у једном периоду и Федерална РТВ. Музицка продукција РТВ СА, а касније БХРТ је радила све музичка снимања, припрему и музичко-тонску реализацију свих издања Фестивала. Побједницка пјесма те прве године била је ” Дјеца су војска најјача” композитора Есада Арнауталића и пјесника Велимира Милошевића. Пјесма је постала препознатљива шпица, идентификациони сигнал, својеврсна химна Фестивала.

Све те године “Мали шлагер” је живио са дјецом и за дјецу, нудеци им сваке године преко 20 нових пјесама. То је био једини прави, стручни извор музике за дјецу. Фестивал је, у почетку, окупљао и дјецу из цијеле земље, дјеца су била и мали жири, снимци су ишли по школама, емитирали се мјесец дана на радију пред финале како би се упознали са пјесмама и гласали по школама, те се ти гласови придруживали гласовима публике и тако се проглашавао побједник Фестивала.

Наравно да је пуни допринос дао и стручни жири састављен од умјетника. Са фестивалом су расли мали изводјаци, расла публика. Заслуге за дуговјечност Фестивала припадају бројним именима из свијета музике, и пјесничке ријечи, истинским ствараоцима за дјецу, правим умјетницима, хуманистима, ауторима који су на најљепши начин ушли у бајковит свијет дјетињства. Учествујући на Малом шлагеру своју музичку каријеру започеле су многе данашње регионалне звијезде забавне музике.

Музичка продукција ради на повратку Малог шлагера у циљу фирмације музичког стваралаштва и промоције позитивних умјетничких вриједности, првенствено намјењених намјлађој популацији. На тај начин створиће се потстицај младим музичким талентима да развијају љубав према музици у циљу стварања темеља за будуће јачање локалне музичке традиције, што чини основну мисију Музичке продукције БХРТ;

Први фестивал “Ваш шлагер сезоне” одржан је 6. априла на Дан ослобођења Сарајева 1967. у дворани Радничког универзитета “Ђуро Ђаковић”, данашњем Босанском културном центру. Идејни творац фестивала био је продуцент и композитор забавне музике Есад Арнауталић, а покретач Радиотелевизија Сарајево. Како тадашња РТВ Сарајево још није имала властите камере и репортажна кола, такмичарски програм је снимљен филмском камером и монтиран у Загребу како би снимак био емитиран послије неколико дана из загребачког телевизијског студија.

Побједник првог Вашег Шлагера сезоне 1967. био је 18-годишњи Кемал Монтено с пјесмом “Лидија”, на текст пјесника и новинара Решада Хадровића. Наредне године “Ваш шлагер сезоне” сниман је филмском камером, а тек је сљедеће године РТВ Сарајево први пут самостално и властитом опремом реализирала фестивал. Фестивал се, након отварања дворане Скендерија, коју је 29. новембра 1969. свечано отворио Јосип Броз Тито, почео редовно одржавати у том простору, а током 1970-их доживио је своје златне године.

До касних 1980-их година на фестивалу су низ хитова изводиле звијезде домаће забавне музике: Кемал Монтено, Здравко Чолић, Сеид Мемић Вајта, Даворин Поповић, Индеxи, Амбасадори, Јадранка Стојаковић, Исмета Крвавац, Фадил Тоскић, Бисера Велетанлић, Алма Екмечић, Неда Украден, Арсен Дедић, Габи Новак, Оливер Драгојевић, Тереза Кесовија и други.

На Шлагеру сезоне представљане су најактуалније пјесме тог прољећа. То је била занимљива мјешавина домаћих урбаних шлагера с поетским текстовима и шансона интимнијег карактера. Фестивал се одржавао крајем зиме или почетком прољећа, отприлике кад и фестивали у Сан Рему и Опатији. од 1967. до 1999. године фестивал је одржан 24 пута. На Вашем шлагеру сезоне изведено је преко 100 пјесама, од којих су њих 20-ак постали домаћи фестивалски хитови.

Осим концертних дјелатности, фестивала и бројних музичких наступа у радијским и телевизијским програмима, о плодном дјеловању Музичке продукције свједочи и богат музички архив чије формирање је започето 1946. године. Са важним циљем очувања и афирмације босанскохерцеговачке музичке традиције и текућих продукцијских остварења за будуће генерације. Музички архив је наставио са својим радом у наредним деценијама и до данас располаже са око 50550 снимака на магнетним тракама, винил плочама и компакт дисковима. Архивска грађа свој примарни пласман има на програмима радија и телевизије, Yоу Тубе каналу Музичке продукције, као и на интернетској и радијској мрежи БХРТ.

Услијед великих продукцијских и програмских захтјева установљена је потреба за оснивањем одјела дискографије. Званични почетак рада Дискографије данашње Музичке продукције БХРТ био је 17.2.2002. а међу првим издањима био је врхунски серијал „Музика расположења! Међу најзначајнијим издањима налази се јединствена „Антологија Севдаха”, пјесме представнице Босне и Херцеговине на Еуросонгу, а међу и пјесма „Лејла” с којомј је Хари Мата Хари остварио најбољи пласман икада. Унутар 500 стотина издања налазе се сви музички жанрови и најзначајнији домаћи и регионални музичари који су оставили свој печат како на бившој југославеноској тако и на данашњој домаћој и регионалној музичкој сцени. Квалитет и успјешност су формула којом је Музичка продукција под своје окриље наново вратила сва велика имена па тако и Халида Бешлића чији албум „Требевић” је недавно објављен.

Својим успјешним дјеловањем посљедњих година Музичка продукција је у своје издаваштво и БХРТ вратила највећа музичка домаћа имена.

Музичка продукција је чувар блага музичке традиције, квалитета, токова и будућности музике у БиХ. У данашњем раду, поред наставка те традиционалне мисије, свим расположивим средствима тежи да одговори потребама савременог музичког аудиторија и дигиталних медија, те пружи значајну подршку промовирању музичке културе и стваралаштва у Босни и Херцеговини.

Музичка продукција је до 1992. године у свом саставу имала Симфонијски оркестар, Мјешовити хор, Плесни оркестар, Народни оркестар и Тамбурашки оркестар. Услијед несретних дешавања крајем двадесетог стољећа и веома отежаног финансирања у наредним годинама, дошло је до значајне редукције расположивих људских и техничких ресурса и укидања појединих ансамбала. Данашња Музичка продукција посједује јединствени оркестар као комбиновани инструментални ансамбл са секцијама специјализираним за народну и забавну музику. Оркестар Музичке продукције остварује значајну концертну дјелатност и даје важан допринос производњи властитог музичког програма у оквиру БХРТ.

Музичка продукција располаже веома квалитетним и акустички третираним студијским просторима у оквиру БХРТ-а, као што су Студио Есад Арнауталић, Студио 1 и други продукцијски погони. У оквиру ових студијских капацитета редовно се реализирају бројна продукцијска остварења и концертне дјелатности из домена разних музичких жанрова.

Музичко забавни програми РТВ-а намијењени су промовирању музичке културе, и стваралаштва у чему Музичка продукција има свој допринос у креацији аудио-видео промотивних клипова, снимања и преноса концерата, а све у договору са уредницима програма. МП продуцентски тимови учествују у реализацији РТВ емисија, специјалних програма, снимању, обради и припреми за емитовање значајних садржаја у РТВ програмима. Студијска снимања допуњују наведене дјелатности и чувају трајне звучне записе квалитетних пројеката музичке културе свих жанрова у БиХ.

Постојећи Ансамбли Музичке продукције судјелују у радијским и телевизијским емисијама као и јавним манифестацијам од посебног значаја. Оркестар Музичке продукције судјелује у концертима и програмима БХРТ-а.

Музичка продукција данас поред издаваштва, производи ауторску музику и оригинални музички програм за све платформе БХРТ-а, интернетску радијску мрежу, са шест радијских станица које емитирају 24 сатне програме:

Арт радио емитира програм посвећен умјетничкој-озбиљној музици, највећим пројектима и композиторима свих времена. Срце радија чине популарна дјела у циљу стварања новог слушатељства и додатне едукације старијих љубитеља наведеног жанра.

Денс радио емитира програм посвећен електроничкој плесној музици од почетка до данас. Акцент је на великим хитовима који су обиљежили настанак и развој наведеног жанра. Радио промовира све оно што је актуелно од музичких збивања на свјетској данце сцени. Слоган: „Радио уз који плешемо”.

Евергрин Радио емитира програм посвећен безвременским хитовима стране и домаће продукције. На овом радију се слушају архивски-ријетки и други музички пројекти од највеће вриједности, које је тешко пронаћи у изворном облику и квалитету. Евергреен радио је најромантичнији радио који нас подсјећа на вријеме невиних љубави и младалачких идеала. Слоган: „Незаборавни хитови”!
Наш Радио емитира програм посвећен музици БиХ. Једина је радијска станица у нашој земљи која емитира 100% музику домаћих аутора.

Севдах радио емитира програм посвећен народној музици са акцентом на Севдах. Значајан дио програма обухвата јединствено благо музичког архива.

Џез Ба радио емитира програм посвећен најквалитетнијем џезу са домаће и свјетске музичке сцене.

РТВ емисије: „Топ 15″ 100% домаћа музика, „Плесна листа” домаћи и интернационални данцефлоор цхарт и „Народни студио” посвећена народној музици, су конвергентне емисије у производњи Музичке продукције, које се емитирају у програму БХТ1 и БХ Радија 1, те на официјелном YT каналу Музичке продукције.

У капиталне пројекате Музичке продукције спадају студијски концерти „Студио Н” и „Студио 2 Ливе” започети 2016. с реализацијом у музичким студијима с присуством публике и концертном атмосфером.
До данашњег дана је реализирано 37 јединствених концерата с наступима популарних имена из свих крајева наше земље и региона. Кроз студијске просторе је до сада прошло око 15000 особа, публике, љубитеља квалитетне музике и добре забаве. Концерти су се пратили путем живог преноса на БХР 1, ливе стреама на Yоу Тубе каналу музичке продукције и Фацебоок страници Музичке продукције те wеб страници БХРТ-а. Концерти су ТВ камерама и аудио вишеканално снимљени, а након поспродукције и емитирани у програму БХТ 1.

У 2018. тим Музичке продукције у сарадњи са тимом БХТ1 реализира јединствени пројекат “Севдах у Народном” с највећим именима наведеног музичког жанра окупљеним у Народном позоришту Сарајево. Том приликом уз наступе домаћих звијезда, Емини Зечај је додијељена награда “Душа севдаха”. У будућем периоду ова манифестација ће се звати по споменутој награди.

У скорој будућности Музичке продукције је реализација капиталних пројеката:
БХТ ВАЈБ ТВ – Музички ИПТВ канал

Онлајн продавница – продаја музике преко Интернета
БХРТ Музички стреаминг сервис

Музичка продукција БХРТ-а је један од носећих стубова БХРТ-а у потпуности испуњавајући мисију Јавног Сервис Босне и Херцеговине. Успјешним пројектима, дјеловањем и присуством у читавој Босни и Херцеговини је препозната и призната од стране домаће и регионалне јавности. Музичку продукцију БХРТ-а најбоље и најједноставније описује официјелни слоган који гласи “говоримо музиком”.