Влада Црне Горе предложила је пакет мјера за помоћ привреди, запосленима и социјално угроженим грађанима због епидемије коронавируса. Премијер Душко Марковић казао је да ће о предложеним мјерама започети дијалог са социјалним партнерима, представницима посланичких клубова и економским експертима.

“Влада, између осталог, предлаже субвенције за април и мај у износу од 70 одсто минималне зараде и 100 одсто пореза и доприноса за сваког регистрованог запосленог у секторима који су усљед мјера за сузбијање епидемије морали бити затворени. Предвиђене су и субвенције за сваког регистрованог запосленог у секторима чији је рад угрожен усљед мјера за сузбијање епидемије”, казао је Марковић.

Он је појаснио и да ће се давати и субвенције од 70 одсто минималне зараде за сваког запосленог који је морао остати кући због чувања дјетета млађег од 11 година. Субвенције за април и мај предвиђене су и за запослене који су морали бити у карантину или самоизолацији.

Влада је најавила и да ће у наредних пола године давати субвенције предузетницима за нова запошљавања као и онима који у априлу евидентирају нове запослене, а који су истовремено били евидентирани као незапослена лица на Заводу за запошљавање Црне Горе.

Како је рекао Марковић, предузећа којима је због епидемије забрањен рад биће ослобођена од плаћања фиксног дијела рачуна за утрошену електричну енергију за април, мај и јуни. Електропривреда Црне Горе, навео је премијер Црне Горе, дуплираће износ за субвенције рачуна за струју социјално угроженим домаћинствима за вријеме трајања мјера.