Почетком ожујка здравствене установе у Републици Српској су реорганизирале посао, због чега нови вирус још није ушао у болнице и клиничке центре у овом ентитету. Но, нови начин рада збунио је пацијенте који немају болест изазвану „ковидом-19“. Надлежни умирују јавност поруком како нитко од хитних пацијената неће бити „на чекању“.

Иако у главној лабораторији у Бањалуци анализе крви раде само грађанима за које породични љекар у телефонском разговору процијени да је то неопходно, на плато испред Поликлинике сваких неколико минута пристижу нови пацијенти. Испитује их медицинско особље са удаљености од неколико метара. Предност имају труднице и стара лица. Сви су тихи, дисциплиновани и стрпљиви.

Осим главне лабораторије у Поликлиници, за теже пацијенте у функцији су и лабораторије у насељу Лазарево и објекту Хитне медицинске помоћи, објашњава директорка бањалучког Дома здравља. Сви остали, савјете љекара, као и административне услуге, морају тражити путем телефонских линија.

НЕВЕНА ТОДОРОВИЋ, директорица ДЗ Бањалука

Све амбуланте раде. Нико од пацијената не би требао бити оштећен. Чак и стара лица којим је ограничено кретање у свако доба смију доћи до амбуланте и приоритет су.

У вријеме епидемије новог вируса, реорганизација посла је неопходна на свим нивоима, каже министар здравља, уз објашњење да ће и све операције које могу да чекају бити одложене, као и контролни прегледи. То значи да ће бити рађене само операције животно угрожених пацијената, каже министар.

АЛЕН ШЕРАНИЋ, министар здравља и социјалне заштите РС

Каже да је препорука министарства таква и да љекари процјењују степен хитности. И да је важно сачувати „редовне“ пацијенте од короне, а да се хитне операције раде хитно.

Досадашње епидемиолошке мјере надлежних органа у Републици Српској дале су добре разултате, нарочито имајући у виду стање здравства, а прије свега, недостатак кадрова и новца. Ипак, прецизније инструкције за примјену тих мјера олакшале би и грађанима и медицинском особљу. У ситуацији када јавне болнице и клинички центри нуде ограничен избор услуга, пацијенти се све више окрећу приватним здравственим установама.