Туристичка сезона у нашој земљи може се сматрати пропалом. Сви су туристички објекти затворени, а оптимизам туристичких ђелатника свакодневно опада.

Према најавама, долазећа туристичка сезона у Херцеговачконеретванском кантону требала је бити најуспјешнија до сада. Због пандемије коронавируса, туристички ђелатници се морају помирити с губитцима.

Асја из Мостара протеклих 11 година живи од туризма. Тако је бар било до почетка травња. Криза у Агенцији у којој је радила почела је средином вељаче, а већ у ожујку постало је јасно како ништа више неће бити исто.

ТУРИЗАМ У КОЛАПСУ

АСЈА ГУБЕЉИЋ БАЉИЋ, бивша туристичка дјелатница

„20.марта је шеф обавијестио да ће са свима нама обавити разговоре да би негђе око 25-ог нас обавијестио да од 1.4. идемо сви на Завод за запошљавање“.

Асја је једна од тисућа која је у посљедње вријеме остала без посла. Уз туристичке Агенције, своја су врата морали затворити сви угоститељски објекти.

У НАЈАВИ НАЈБОЉА СЕЗОНА
СЕМИР ТЕМИМ, замјеник директора Туристичке заједнице ХНК


„Ова сезона је била најављена као дефинитивно једна од најјачих туристичких сезона досад“.

ДАВОР КРЕШИЋ, предсједник Удруге туристичких ђелатника Опћине Неум

„Нама су већ све резервације за 4. и 5. мјесец комплетно сторниране. Тренутано нам стиже доста отказа за 6.мјесец. Ситуација и ако се и поправи, људе ћемо тешко анимирати да путују у броју у којем су путовали тако да можемо казати и најоптимистичнија варијанта је некакав, ајмо рећ’, опет црни сценариј“.

А црни сценариј није нереалан узимајући у обзир да су државници западних земеља својим држављанима сугерирали да уколико се одлуче за туристичке аранжмане буду у матичним земљама.

ДРЖАВА НЕ РАЗМИШЉА О ОПОРАВКУ ГОСПОДАРСТВА
СЕМИР ТЕМИМ, замјеник директора Туристичке заједнице ХНК


„Те мјере, од локалне заједница па до нивоа државе, треба да буду што прије, треба да буду што конкретније, и да, ако ништа, олакшају људима живот у овим тешким временима“.

ДАВОР КРЕШИЋ, предсједник Удруге туристичких ђелатника Опћине Неум

„Уколико Влада не интервенира и уколико сви скупа не кренемо пронаћи неко рјешење мислим да ћемо сви заједно потпонути јер ове изјаве задњих дана што слушамо од званичника из Владе Федерације, једноставно се сви ишчуђавамо и не можемо вјеровати да се они играју са таквим изјавама“.

Док туризам или господарство опћенито не постану приоритет, људи остају без посла а све се обвезе морају редовито подмирити.

КАКО ДАЉЕ?
АСЈА ГУБЕЉИЋ БАЉИЋ, бивша туристичка дјелатница

„Ја сам забринута. Супруг ће прије мене да се врати на посао обзиром да је у угоститељској бранши. Ја сам од 1.4.на бироу и примат ћу ту накнаду370 КМ која мени не може покрити ни трошкове режија а не хране или нечег другог“.

Кад се ситуација почне стабилизирати, Асја и други који су остали без посла, требали би бити враћени на своја претходна радна мјеста. Главни је проблем што нитко не зна хоће ли се и када то догодити.