Хроничне болести не нестају у вријеме пандемије коронавируса, свакодневно подсјећају лијечници и упозоравају кроничне болеснике да су најризичнија категорија. Међутим, неки од њих не могу доћи до основног лијека за своју болест, а ни до лијечника како би урадили преглед.

Радмила Лучић већ више од два мјесеца безуспјешно покушава доћи дио лијека Клоназепам за свог супруга који болује од хроничне неуролошке болести- епилепсије. За вријеме чекања лијека, због природе болести Радмилин муж је пао и сломио кук, што му је додатно отежало живот и кретање. Криза због коронавируса одразила се и на приступ љекарима.

РАДМИЛА ЛУЧИЋ, супруга болесника од епилепсије

Не могу да дођем никако до неуролога да би ми дао некакву замјену а он нема никаквих лијекова… ја имам заову у Хрватској која ми је послала таблете, таблете су дошле на царину али ми не дају те таблете. Ја имам и налаз да он троши те таблете али они ништа од тога неће да прихвате,

Физичка лица не могу вршити увоз лијекова у Босну и Херцеговину. Закон налаже да увоз могу вршити само она тијела која имају одобрења за увоз, односно за које Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ даје дозволу.

РТАКО КОВАЧЕВИЋ, портпарол УИО БиХ

Када је ријеч о пошиљци која путем поште улази у БиХ а уколико је физичко лице, практично лице које треба добити ту пошиљку а ради се о лијековима унутар те пошиљке то у складу са важећим законским прописима није дозвољено.

Транспорт и трговина са лијековима и проток лијекова и даље функционирају нормално, као и сва снадбијевања лијековима у Босни и Херцеговини, истичу из Кризног Штаба Федерације БиХ.

ГОРАН ЧЕРКЕЗ, члан Кризног штаба Федералног министарства здравства

Мој приједлог је да сви који имајуу посебне потребе за неким лијековима да се обрате апотекама које ће посредством дрогерија учинити све да тај лијек дође.

Из Јавне установе Апотека Сарајево кажу да постоји несташица лијека Клоназепам који је намијењен особама које болују од епилепсије и без којег живот ових особа није сигуран. Наводе, да је поменути лијек у дефектури због процеса обнове ријешења о регистрацији лијека.

Из уреда Владе ФБиХ истичу:

Увидом у списак лијекова који имају одобрење за стављање у промет у Босни и Херцеговини на wеб страници Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине налази се лијек : клоназепам. Обзиром да се наводи да је лијек тренутно у поступку обнове одобрења потребно је обратити се Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ како би се започета процедура обнове одобрења завршила што је прије могуће и како би лијек био доступан грађанима у Босни и Херцеговини.

Обратили смо се Агенцији за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине но нисмо добили одговор на наш Упит “Колико је времена потребно да се заврши поступак обнове одобрења за неки лијек. И да ли се на поступак обнове чека више од два мјесеца?