“Овдје Радио Сарајево! Смрт ФАШИЗМУ – Слобода НАРОДУ”, чувене су ријечи, спикера Ђорђа Лукића Циге, које су 10. априла 1945. године означиле почетак рада Радија Сарајево. Овај датум убиљежен је и као датум почетка рада Јавног РТВ сервиса у БиХ, данашњег БХРТ-а.

У оквиру обиљежавања 75 година Радиотелевизије Босне и Херцеговине, од 1. до 10. априла у оквиру програма емитиран је „Времеплов“, подсјећање на најбоље информативне и документарне емисије, спортске манифестације и пријеносе, специјалне пројекте, забавно-музичке садржаје, дјечије емисије, те програме из културе и драме. На тај начин евоциране су успомене на све оно што је БХРТ кроз своју хисторију стварао, какве програме је производио, какве манифестације преносио, те колико је важан опстанак Јавног сервиса у БиХ / БХРТ-а.

Јавни медијски сервис БиХ уз своје основне функције да грађане БиХ информира, образује и забави, има и изузетно важну улогу баштиника и чувара хисторије ове земље која је претходних година биљежена кроз стотине хиљада сати радијског и телевизијског програма, а у задње вријеме и путем средстава онлине комуникације. Ријетко која институција у БиХ има сачувано такво богатство материјала који свједоче о хисторији и животу људи са свих босанскохерцеговачких простора. Значајне годишњице попут ове прилика су да се грађани подсјете на најбоље садржаје које је БХРТ произвела у богатој хисторији свог постојања, изјавио је генерални директор БХРТ-а Белмин Карамехмедовић поводом годишњице Радиотелевизије БиХ.

DESK BHRT

Обиљежавање 75. годишњице БХРТ-а, ове године затекла је пандемија Цоронавируса, те су многобројни садржаји које је БХРТ планирао поводом годишњице емитирања програма редуцирани. Све своје капацитете подредио је програмима везаним за пандемију. «Иако у отежаним околностима БХРТ је понудио садржаје којим смо, и свакодневно доказујемо, Јавни сервис свих грађана БиХ», истиче Карамехмедовић, и додаје да су упослени на БХРТ-у својим извјештавањима показали пуну професионалност, те инфомрирање темељено на чињеницама и службеним извјештајима надлежних институција, без сензационализма и лажних вијести.

БХРТ настоји у свом свакодневном раду бити професионалан и објективан медиј путем којег грађани могу добити поуздану и провјерену информацију, научити нешто ново и забавити се уз садржаје примјерене јавном сервису. Посебну важност, јавни сервиси у цијелој Европи добијају у временима кризе, попут ове с пандемијом цоронавируса кроз коју пролази цијели свијет. Као и у претходним кризним ситуацијама, попут катастрофалних поплава или пожара који су у блиској прошлости погађали БиХ, БХРТ је био и остао у служби грађана, у право вријеме на правом мјесту, с информацијом коју не треба провјеравати, али и упутама и савјетима грађанима како се требају понашати како би што лакше пребродили тешке дане. У том послу ниједан упосленик јавног сервиса се не штеди, јер су сви свјесни огромне улоге коју информирање има у оваквим временима.

У садашњој ситуацији, БХРТ не заборавља ни потребе младе популације. «Увели смо свакодневни Образовни програм којим кроз предавања из базичних предмета дајемо допринос онлине настави коју проводе наставници и професори у цијелој БиХ због забране присуства ученика настави у школама. Због забране окупљања вјерника, БХРТ је понудио могућност припадницима три вјерске конфесије у БиХ, да путе наших платформи уживо прате сва важна догађања у вјерским објектима којим до даљњег не могу физички приступити. Могло би се још доста набрајати, али поента је у томе да свим својим активностима БХРТ искрено жели испунити задаћу јавног медијског сервиса свих грађана БиХ без изузетка.

С обзиром на тренутно стање у држави узрокованог коронавирусом, БХРТ је затечен без стабилних извора финансирања. У наредном периоду врло је неизвјесно функционирање и извршавање обавеза. Пад наплате РТВ таксе путем рачуна за електричну енергију могло би имати несагледиве посљедице за рад овог Јавног сервиса. Упркос чињеници о неизвјесној будућности БХРТ-а, у БХРТ-у су оптимистични у погледу подршке прије свега Државе и свих грађана који испуњавају обавезу плаћања РТВ таксе.

И поред тога што већ неколико година БХРТ функционира у сложеним увјетима због непостојања стабилног извора финансирања путем наплате РТВ таксе, настојимо да се ти проблеми не осјете превише у финалном производу, а то је све оно што нудимо грађанима кроз програме радија, ТВ и на онлине платформама. Вјерујемо да ћемо успјети да опстанемо и да ћемо моћи да радимо свој посао на најбољи могући начин и током кризе изазване пандемијом, иако смо изложени огромном притиску због недостатка финансијских средстава. Озбиљни стручњаци из разних области живота најављују да послије пандемије у свијету ништа неће бити онако како је било, тако да се и ми надамо да ће јавни медијски сервис добити пажњу какву заслужује, да ће бити у прилици да функционира на начин како то чине готово сви јавни сервиси у Европи и да ћемо још дуго бити у служби наших грађана, а надамо се и дугорочно наћи своје мјесто у њиховим срцима.

БХРТ – ЈЕДАН ЗА СВЕ!