Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је једна од кључних мјера у борби против епидемије вируса корона карантински систем на граници, те изразио наду да ће они у наредних дан или два бити успостављени и у Федерацији БиХ.

БиХ је на различитим нивоима предузимала мјере како би се заштитили од вируса. Добро звучи оцјена Свјетске здравствене организације да је БиХ предузела добре мјере, а то је учињено захваљујући координацији коју смо обезбиједили. Мјере подршке треба да буду синхронизоване од нивоа БиХ до општина како би се знало шта ко ради – нагласио је Додик.

Говорећи о подјели новца од Међународног монетарног фонда, Додик је истакао да то треба што прије ријешити.

Не смијемо дозволити да се догоди да изгубимо све и сви. Потребан је додатни компромис – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци послије састанка са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем и министром безбједности у Савјету министара Фахрудином Радончићем.

Он је додао да дио контингента помоћи која долази из Турске треба да буде додијељен Граничној полицији, јер Република Српске има довољно те опреме.

Додик је поручио да не треба одгодити локалне изборе јер за то нема разлога.

Треба их расписати, покушати испоштовати законске рокове, а уколико дође до угрожавања епидемиолошке ситуације имамо довољно времена да почетком септембра договоримо евентуално пролонгирање избора – нагласио је Додик.