Медицински тим из Руске Федерације, који је јуче стигао у Републику Српску, наредних дана ће извршити дезинфекцију болница, домова здравља и карантинских простора у којима бораве особе позитивне на вирус корона.

Након сједнице чланова Главног координационог тима, у којем су ентитетска предсједница Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, грађанима је препоручено да на отвореном простору носе заштитне маске и рукавице, да се не крећу у групама које чине више од три особе, те да држе физичку дистанцу од два метра.

Најављено је и да ће полиција спроводити појачане контроле паркова, излетишта и других мјеста гдје постоји могућност окупљања већег броја особа, саопштено је из ентитетске владе.

Дата је препорука Штабу за ванредне ситуације да обавеже трговце и друге даваоце услуга, да своје услуге у директном контакту пружају заштићени маском и рукавицама и спроводе прописане мјере дезинфекције. Такође, особе које примају ове услуге дужне су да буду заштићене маском и рукавицама.

Главни координациони тим задужио је инспекцијске органе и припаднике Министарства унутрашњих послова РС да појачају контролу примјене свих досадашњих мјера Штаба за ванредне ситуације.

Поново су позвали грађане да буду одговорни и да се стриктно придржавају свих препорука надлежних инстутуција, када је ријеч о заштити од вируса корона.

Апеловано је и на особе којима је одређена кућна изолација да се строго придржавају прописаних мјера.