Службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) из регионалног центра Сарајево у неколико одвојених акција одузели су 1.159 килограма духана и 648 паклица цигарета, који нису били обиљежени акцизним маркицама УИО. Укупна тржишна вриједност акцизних производа износи 180.000 КМ.

“Поступајући по упутама дежурног тужиоца Тужилаштва БиХ, а на основу ранијих оперативних активности проведених на терену, овлаштени службеници УИО-а извршили су претресе објеката на двије локације на подручју општине Илиџа. Том је приликом извршено одузимање 919,5 кг духана и 648 паклица цигарета. Поменути акцизни производи нису били обиљежени акцизним маркицама УИО, а исти су били намијењени за продају на подручју Кантона Сарајево”, истичу из УИО-а.

Додаје се, да су вршећи појачане активности на спречавању нелегалног промета духана и духанских прерађевина, овлаштени службеници УИО-а на путној комуникацији Сарајево – Коњиц приликом контроле путничког моторног возила пронашли и привремено одузели 120 кг резаног сушеног духана, који је био намијењен за продају на “црном тржишту“.

Контролишући возила на путној комуникацији Фоча – Горажде у мјесту Устиколина, овлаштени службеници УИО-а су у сарадњи са службеницима Министарства унутрашњих послова Босанско-подрињског кантона и ПС Устиколина пронашли и привремено одузели 120 кг резаног духана који није био обиљежен акцизним маркицама УИО.

Против особа од којих су привремено одузети акцизни производи покренути су одговарајући поступци пред надлежним судовима у БиХ. У активностима на терену овлаштени службеници УИО су користили специјализовану опрему коју је Управи донирала Влада Сједињених Америчких Држава путем програма ЕXБС, закључили су из УИО-а БиХ.