Поплаве и одрони које је покренула тропска циклона Сероја на острву у југоисточној Индонезији и Источном Тимору усмртила је 113 особа, а многи се још увијек воде као нестали, док је хиљаде расељених.

Забиљежено је најмање 86 смртних случајева на неколико острва у провинцијама западне и источне Нуса Тенггаре у Индонезији, док је још 71 нестало, након што је циклона донијела брзе поплаве, клизишта и снажан вјетар усред обилне кише током викенда, преноси Ројтерс.

У источном Тимору, који острво Тимор дијели с Индонезијом, најмање 27 људи смртно је страдало у клизиштима и поплавама, док је 7.000 расељено, саопћила је локална влада.

На острву Лембата власти су се плашиле да су тијела однесена у поплавама због чега је тешко одредити број смртно страдалих.

”Користимо гумене чамце за проналажење тијела на мору. У неколико села, поплаве су се десиле док су људи спавали”, рекао је телефоном Томас Ола Лангодај, замјеник челника владе округа Лембата.

Око 30.000 људи погођено је поплавама у Индонезији, од којих су се неке већ склониле у центре за евакуацију, али спасилачке акције отежане су након што се срушило пет мостова и неки путеви су блокирани због стабала која су пала.